Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, condamnat la trei ani de închisoare

Un fost director de cabinet al ministrului Muncii a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare. Iuliana Coruţ a acuzată pentru luare de mită. Decizia de joi a instanţei este definitivă.
Iulian Tudor
15 ian. 2015, 15:33
Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, condamnat la trei ani de închisoare

Iuliana Coruţ, care a a deţinut funcţia de director de cabinet al fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

Coruţ a fost găsită vinovată de luare de mită şi instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Paula Mănuceanu, fost consilier la cabinetul ministrului Muncii, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri.

Cristiana Bigan, funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale la data faptelor, a fost condamnată la doi ani de închisoare, pentru dare de mită şi complicitate la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de patru ani.

Fiul Cristianei Bigan, Paul Cristian Ferchedău, candidat la funcţia de consilier pentru afaceri europene la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la uz de fals.

De asemenea, Simona Dumitriu, sora Iulianei Coruţ şi colega Cristianei Bigan la data faptelor, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, Paula Mănuceanu, Simona Dumitriu, Cristiana Bigan şi Paul Cristian Ferchedău au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în 17 mai 2013.

Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMPS) a publicat pe pagina de internet proprie un anunţ pentru organizarea concursului de ocupare a funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Program.

Concursul urma a se derula în două etape (probă scrisă şi interviu), în zilele de 6 şi 11 decembrie 2012. La acest examen s-au înscris trei candidaţi, printre care şi Paul Cristian Ferchedău.

DNA susţine că, pe fondul organizării acestui concurs, ca urmare a intervenţiei Iulianei Coruţ, Paula Mănuceanu ar fi făcut demersuri pentru ca Ferchedău să intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

„Concret, în zilele de 30 noiembrie 2012 şi 3 decembrie 2012, Mănuceanu Paula a transmis poşta electronică, lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedău Paul Cristian, variantele de subiecte destinate susţinerii probei scrise, deşi până la deschiderea plicului în sala de concurs, adică până în dimineaţa zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidenţial. După susţinerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrările au fost predate pe baza de borderou şi au devenit documente oficiale aflate în păstrarea ministerului”, se arăta în comunicatul DNA.

Anchetatorii mai spun că Ferchedău, deşi a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisă de concurs a oferit o serie de răspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, susţine DNA, după predarea lucrărilor, inculpata Mănuceanu Paula, la iniţiativa lui Coruţ Iuliana ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectării, lucrarea cu răspunsurile incomplete sau incorecte şi a înlocuit-o cu o altă lucrare rescrisă de Ferchedău Paul Cristian în biroul şi sub supravegherea sa. În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunţat prin corectarea unui înscris plăsmuit şi astfel au fost asigurate şansele de reuşită ale lui Ferchedău-Paul Cristian.

La 21 decembrie 2012, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcţia contractuală de Consilier pentru probleme europene în cadrul DG AM POSDRU.

În schimbul intervenţiei pentru fraudarea concursului în favoarea lui Ferchedău, în zilele de 24 şi 25 octombrie, Iuliana Coruţ a pretins în nume propriu, de la mama candidatului, sume de bani, bunuri şi alte foloase, susţine DNA. De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Coruţ ar mai fi pretins în mod indirect, prin intermediul inculpatei Dumitriu Simona, sora sa şi colegă de serviciu cu Bigan Cristiana, mama candidatului, remiterea foloaselor.

La data de 6 decembrie 2012, în schimbul înlocuirii lucrării scrise a candidatului Ferchedău Paul Cristian, inculpata Coruţ Iuliana ar fi pretins de la Bigan Cristiana foloase pentru Mănuceanu Paula, solicitare făcută tot prin intermediul lui Dumitriu Simona, mai susţin procurorii.

În 11 februarie, după începerea urmăririi penale în acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii, Iulia Coruţ, şi-a prezentat demisia de onoare, pentru a nu fi afectată imaginea ministerului şi a ministrului Mariana Câmpeanu.

DailyBusiness
Vestea cea mare! O nouă majorare a pensiilor, după actuala recalculare
Spynews
Victor Slav nu a venit la ziua fiicei sale! Deși Bianca Drăgușanu l-a invitat, acesta a ales să o serbeze separat pe Sofia
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Se fac angajări la Lidl și Kaufland. Ce salarii oferă cele două mari companii
Capital.ro
A murit campionul nostru! A fost un rege. Lumea e în lacrimi
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
Meteo octombrie 2024. Temperaturi istorice în noua lună de toamnă
Adevarul
Operaţiunea „Săgeţile Nordului”. Divizia armatei israeliene care a rupt spatele Hamas este vârful de lance al invaziei din Liban
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Avertisment ANM. Meteorologii au emis cod roșu de furtuni. Până când este valabilă atenționarea
Spynews
Declaraţii exclusive ale celui mai iubăreţ luptător! Ce spune Meko după ce Denisa Despa a recunoscut că i-a fost iubită, în timp ce el avea soție acasă!
Evz.ro
Octombrie aduce mari riscuri pentru români. Amenzile uriașe pe care le pot încasa
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
„Astăzi a plecat la Domnul”. El este Ion, tânărul care și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier, în Italia. Bărbatul participase la o slujbă religioasă înainte de tragedie
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea, ELIBERATĂ azi din închisoare? Decizia de la Instanța Supremă
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Shigeru Ishiba devine noul prim-ministru al Japoniei, succedându-l pe Fumio Kishida
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN a DECIS! E cutremur în RUSIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov