Andreea Paul arată că renunţarea de către Banca Naţională a Elveţiei la plafonul cursului de schimb a făcut ca la Bucureşti un franc elveţian să ajungă la 4,32 de lei, afectând grav situaţia financiară a români cu credite în această valută. „Concret, la o rată de 100 de franci elvețieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mișcări pur artificiale a cursului de schimb”, a estimat liberala.
Ea susţine că evoluţia francului riscă să lase în stradă debitorii vulnerabili care au credite imobiliare în franci. „Parlamentul României și BNR au datoria de a nu rămâne indiferente față de această situație și, mai ales, față de pericolele financiare la care sunt expuși românii îndatorați în franci elvețieni. Deja, mulți dintre ei fac mari eforturi ori sunt în imposibilitatea să-și achite creditele contractate, sub presiunea unui curs galopant (…) În această situație, cer audierea urgentă a reprezentanților BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați, în concordanță cu regulile europene și cu un sistem bancar sănătos”, susţine prim-vicepreşedintele PNL.
Andreea Paul a cerut audierea guvernatorului BNR, deoarece banca centrală a tergiversat dezbaterea parlamentară a completării OUG 50/2010 şi nu a răspuns interpelării sale privind măsurile pe care le are în vedere privind protejarea celor cu credite în franci faţă de variaţiile brutale şi articiale ale cursului de schimb în condiţiile în care alte state au luat asemenea măsuri. „Pentru a sprijini debitorii, Franța, de pildă, a interzis creditele în franci elvețieni în 2013, iar Ungaria a stabilit un curs fix pentru forintul raportat la francul elvețian la care s-au rambursat ratele în perioada 2011-2014. În România, Tribunalul Galați a dat câștig de cauză debitorului, anul trecut, și a decis conversia creditului la cursul din data acordării, la care se poate adăuga o devalorizare de maximum 10%„, a menţionat Andreea Paul.
„Fără a susține vreuna dintre aceste abordări, mă întreb dacă putem agrea un mecanism de sprijin pentru cei afectați de calamitățile financiare, similar cu cele existente în agricultură”, a conchis Andreea Paul.
Moneda națională s-a depreciat joi, puternic, față de francul elvețian, pe fondul deciziei Băncii Naționale a Elveției de a elimina bariera de apreciere a monedei naționale față de euro. Astfel, Banca Națională a României a calculat un curs de 4,3287 lei/franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din ședința de miercuri, de 3,7415 lei/franc.
Pentru euro, Banca Națională a calculat un curs de 4,5034 lei/euro, în creștere cu 0,99 bani (0,22%) comparativ cu valoarea de 4,4935 lei/euro din ședința precedentă.
Leul s-a depreciat și față de dolarul american, cu 2,80 bani (0,73%), la un curs de referință de 3,8510 lei/dolar, în comparație cu 3,8230 lei/dolar, în ședința de miercuri.
Și gramul de aur s-a scumpit, joi, cu 1,84 lei bani (1,22%), până la valoarea de 152,8100 lei, față de 150,9689 lei, la cât a fost cotat miercuri.