Riscul de avalanşe se menţine în masivele muntoase din judeţul Hunedoara pe creste şi în golurile alpine situate la altitudini mai mari de 1.800 de metri, însă probabilitatea producerii acestor fenomene a scăzut la 2, pe o scară de la 1 la 5 – anunță AGERPRES.
„Pericolul de avalanşă în Retezat şi Parâng s-a redus pentru că, faţă de săptămâna trecută, zăpada s-a mai topit din cauza ploilor, după care a îngheţat la loc, iar acum straturile succesive de ninsoare s-au stabilizat. Cu toate acestea, pe creste, în golurile alpine fără vegetaţie, în zonele foarte abrupte sau pe vâlcelele nordice, riscul producerii unor avalanşe există la altitudini mai mari de 1800-2.000 de metri”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Totodată, meteorologii au emis, vineri, şi o avertizare de risc mare, de gradul patru din maxim cinci posibile, de producere de avalanșe, la peste 1.800 de metri altitudine, pe versantul nordic al Masivului Făgăraș și Munții Bucegi.
Riscul mare de avalanșă este valabil până sâmbătă seara, la ora 20.00, în cele două zone muntoase.
Riscul de avalanşe este exclus însă în staţiunile montane Straja, Parâng şi Râuşor. Aici stratul de zăpadă pe pârtii este cuprins între 30 şi 80 de centimetri, iar condiţiile de schi sunt foarte bune.
„Toate pârtiile din Straja sunt pregătite pentru schi, iar zăpada măsoară peste 30 de centimetri în zona schiabilă şi 70 de centimetri în afara acesteia. În Parâng zăpada măsoară circa 70 de centimetri, dar nu toate pârtiile sunt funcţionale. La Râuşor, în Retezat, pârtia este bună pentru schi, iar stratul de zăpadă ajunge la circa 30 de centimetri”, a arătat Bodean.
Şeful Salvamont Hunedoara a recomandat turiştilor să rămână în staţiunile de munte şi să nu se aventureze pe trasee, deoarece zăpada de pe poteci nu este bătută suficient. În cazul în care turiştii doresc să plece pe un traseu anume, este bine să anunţe la refugiile Salvamont, unde li se vor oferi informaţiile necesare despre evoluţia vremii sau sfaturi pentru ca drumeţia să se încheie fără emoţii.