Robert Cazanciuc: Vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de ţară pozitiv

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat vineri că România va avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de țară pozitiv din partea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). 
Ionela Marcu
16 ian. 2015, 12:23
Robert Cazanciuc: Vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de ţară pozitiv

Evaluarea noastră, în baza dialogului cu oficiali din cadrul Comisiei, cu oficiali din cadrul statelor membre, arată că vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de țară pozitiv. În fond, raportul de țară nu face decât să reflecte starea de fapt existentă în România: un sistem judiciar independent, instituții de aplicare a legii eficiente și determinate să combată corupția, un angajament ferm al executivului de a susține financiar sistemul de justiție prin investiții în instanță și parchete.

România putem spune că este astăzi un exemplu de bune practici în domeniul justiției — și m-aș referi la eficiența combaterii corupției, dar aș lua procesul de implementare a trei noi coduri în numai un an de zile, practic un proces unic la nivelul Uniunii Europene„, a susținut vineri la postul public de radio ministrul Cazanciuc.

El a precizat că luni și marți va avea la Bruxelles întâlniri cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul pentru justiție, pentru a discuta printre altele și despre viitorul raport de țară.

Întrebat despre posibilitatea unui acord politic pentru a nu mai fi blocate anchetele penale în Parlament prin refuzul ridicării imunității unor demnitari acuzați de corupție, ministrul a menționat faptul că a susținut anul trecut ideea unui cod de conduită politic cu privire la justiție.

„Din păcate, vrajba din societate de până anul trecut nu a făcut posibil un asemenea proiect. Am avut în aceste zile însă discuții cu reprezentanți ai Comisiei Juridice din Camera Deputaților și Senat și cred că la începutul sesiunii parlamentare viitoare lucrurile se vor schimba fundamental”, a afirmat Cazanciuc.

În legătură cu reglementarea procesului de reținere a datelor, în contextul amenințărilor teroriste, Cazanciuc a susținut că societatea are de făcut față unor provocări care pun, uneori, autoritățile în fața unor alegeri extrem de dificile.

„Discutăm, pe de-o parte, de drepturi fundamentale ale omului, drepturi pentru care ne-am luptat și pe care suntem datori să le apărăm, și amenințări teroriste foarte serioase din partea unor structuri bine organizate. Evident, nicio amenințare nu poate conduce la anularea sau pierderea unor drepturi fundamentale ale cetățeanului, dar nici nu putem să asistăm impasibili la o exacerbare a violenței. Din păcate, tocmai libertățile noastre democratice sunt folosite de grupările teroriste pentru pregătirea unor atacuri, cum ați văzut cu consecințe, uneori, inimaginabile. (…) Noi suntem, încă de anul trecut, parte a unui grup cu mai multe instituții, să încercăm să punem în acord aceste drepturi fundamentale și nevoia unor structuri eficiente de combatere a terorismului„, a precizat el.

Ministrul a subliniat că România are structuri eficiente de combatere a terorismului și că, deocamdată, este „la adăpost”.

Referitor la atacurile la independența sistemului judiciar, ministrul a spus că e important că nicio declarație politică susceptibilă să aducă atingere justiției, indiferent de funcția celui care o face, nu rămâne, până la urmă, nesancționată de CSM.

„Cred că fiecare dintre noi are, până la urmă, datoria să înțeleagă, într-o țară democratică, că verdictele în procese le dau doar judecătorii. Dacă acel verdict ne convine sau nu, până la urmă e o problemă care ține de spațiul nostru privat, de discuții cu familia, cu prietenii, în niciun caz de discuții politice, de declarații sau comentarii televizate”, a explicat Cazanciuc.

Spynews
Ce s-a întâmplat în timpul înmormântării lui Andrei Versace. Imagini exclusive
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Prețul enorm cerut la Mamaia pentru o plimbare de 10 minute cu skijetul. Costă mai mult decât un platou de pește la un restaurant de 3 stele
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Părinţii fostului premier italian Matteo Renzi, condamnaţi la peste trei ani de închisoare
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!