Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acționat pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în zona de competență, identificând doi cetățeni străini, un bulgar de 69 de an și un turc de 39 de ani, care transportau, cu o autoutilitară, cantitatea de 390 kilograme pește din specia calcan fără documente justificative, potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră.
Extinderea cercetărilor în acest caz a condus la descoperirea altor 905 kilograme pește din specia rechin care fuseseră procesate fără autorizație, în Portul Turistic Tomis din municipiul Constanța, de către membrii de echipaj ai unui pescador sub pavilion România.
În data de 18.01.2015, în jurul orei 12.00, polițiștii de frontieră din cadrul G.N. Constanța au desfășurat un plan de acțiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în zona de competență, oprind pentru control o autoutilitară marca Mercedes model Sprinter, înmatriculată în R. Bulgaria, în care se aflau două persoane de sex masculin.
„Cei doi bărbați au declarat că au achiziționat peștele de la comandantul unui pescador sub pavilion România, aflat în Portul Turistic Tomis, cu scopul de a-l transporta în Bulgaria. Ca urmare, polițiștii de frontieră au extins cercetările, depistând la bordul pescadorului cantitatea de 905 kilograme pește din specia rechin, care fusese procesată fără autorizație de membrii echipajului. La acțiunea polițiștilor de frontieră constănțeni au mai participat reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinară Constanța și Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, care au constatat faptul că 392 kilograme de pește din specia rechin erau improprii consumului”, se arată în comunicat.
În cauză au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ‘procesarea fără drept a produselor obținute din pescuit și acvacultură’ și ‘deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui, icrelor sau produselor din pește’, fapte prevăzute și sancționate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată și aprobată prin Legea 317/2009.