Observaţia a fost făcută în parcul naţional Glacier Bay din Alaska, de către dr. Volker Deecke de la Universitatea Cumbria.
Ursul folosea piatra fie pentru a se scărpina, fie pentru a îndepărta resturi de mâncare din blana sa, spune dr. Deecke.
Acest lucru înseamnă că urşii bruni sunt mai inteligenţi decât se credea, mai spune cercetătorul.
Observaţiile lui Deecke au fost publicate în revista Animal Cognition.
Urşii se curăţă, în general, folosindu-şi ghearele sau scărpinându-se de copaci, dar nu au fost niciodată văzuţi folosind unelte, până acum.
Urşii bruni sunt solitari şi se credea că speciile care trăiesc astfel nu pot ajunge la un nivel avansat de îndemânare, spune dr. Deecke. „Aceste animale au un creier relativ mare în comparaţie cu corpul lor, cel mai mare dintre toate carnivorele şi mult mai mare decât carnivorele sociabile, precum leii. Există tot felul de teorii despre faptul că sociabilitatea ar influenţa mărimea creierului şi abilităţile cognitive. Se pare, însă, că urşii sunt mult mai deştepţi decât credeam„, a mai spus profesorul.
„Din punct de vedere cognitiv, folosirea uneltelor este ceva destul de sofisticat şi necesită anumite puteri de procesare ale creierului, despre care nu ştiam că există la urşi”, a adăugat Deecke.
Deşi este o singură observaţie, descoperirea oferă bazele unor noi studii asupra urşilor, mai spune cercetătorul.