CSM se opune legii privind insolvenţa persoanelor fizice, în forma actuală: Ar bloca sistemul judiciar

Deputaţii jurişti au început, miercuri, dezbaterile la legea privind insolvenţa persoanelor fizice. Pe masa Comisiei se află patru proiecte de lege, acestea urmând să fie contopite într-unul singur. CSM nu este însă de acord cu prevederile propuse, avertizând că acestea ar conduce la multe procese ceea ce ar putea bloca sistemul judiciar.
Ionela Marcu
21 ian. 2015, 11:14
CSM se opune legii privind insolvenţa persoanelor fizice, în forma actuală: Ar bloca sistemul judiciar

Adrian Bordea, reprezentantul CSM, a spus, la lucrările Comisiei Juridice, că Legea privind insolvenţa persoanelor fizice, în forma actuală, ar putea conduce la multe procese şi ar bloca sistemul judiciar.

Bordea a arătat că sistemul judiciar nu poate să preia aproximativ un milion de dosare de insolvență și că este nevoie de o modificare a structurii de personal și a infrastructurii sistemului judiciar.

Sistemul judiciar nu e pregătit la acest moment să preia aproximativ un milion de dosare (de insolvență — n.r.). Conexă acestui act normativ trebuie obligatoriu o modificare privind structura de personal și nu numai de personal a sistemului judiciar, dar și infrastructura sistemului judiciar, care nu va mai avea unde să judece și cu cine să judece. Aici este o problemă extrem de complicată, pe care eu v-aș ruga să o aveți în vedere: numărul de judecători, numărul de grefieri, săli de ședință sau spații în care să își desfășoare activitatea.

Dacă 800.000 sau un milion de dosare vor apărea în sistemul judiciar, evident că acesta nu va putea face față cu resursele actuale”, a spus judecătorul Adrian Bordea.

El a precizat că la tribunale volumul de activitate a fost de 565.611 dosare la un număr de 1.507 judecători. La nivelul curților de apel, 257.000 de dosare la 817 magistrați iar la judecătorii — 1.422.000 de dosare la 2.058 de magistrați.

La rândul său, directorul juridic Băncii Naționale, Alexandru Păunescu, a arătat că un astfel de act normativ trebuie să asigure menținerea unei stabilități financiare prin disciplina de plată și a propus înființarea unei comisii pentru a ajunge la o formă optimă a acestui act normativ.

Ana Birchall cere PNL să susţină adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice

„Trebuie să ne asigurăm că se evită hazardul moral și abuzuri din partea debitorilor în vederea evitării subminării disciplinei de plată. Aș face o propunere de constituire a unei comisii formate din reprezentanții tuturor părților implicate. (…) Mi-aș exprima rezerva că s-ar putea ajunge la un act normativ care să satisfacă toate părțile într-un timp atât de scurt — lipsa a cel puțin a unui studiu de impact în ceea ce privește acest act normativ”, a afirmat Păunescu.

Prim-vicepreședintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), avocatul Gheorghe Piperea, a susținut că această lege este absolut necesară.

Nu doar cei care sunt în situația de a avea credite în franci elvețieni sunt în măsură să beneficieze sau să se supună și acestei reglementări. Reamintesc că sunt peste 800.000 de persoane care sunt în situația de debitori neperformanți, astea sunt cifre de la Biroul de credit, și în consecință și pe ei în interesează să se pună cumva sub o protecție a tribunalului”, a afirmat Piperea.

Totodată, reprezentantul Consiliul Investitorilor Străini, Speranța Munteanu, a explicat că în urma unor analize s-a ajuns la concluzia că infrastructura în momentul de față nu este pregătită să preia implementarea unei astfel de legislații.

„Un element care nouă ni se pare că lipsește prin comparație cu ceea ce se găsește în legislația europeană și în practica europeană în insolvența persoanelor fizice este instituția care să facă analiza și să dea informația către instanțe și administratorii judiciari cu privire la ceea ce se consideră în fiecare an un grad de supra-îndatorare și mai ales un nivel minim de trai decent pentru persoana aflată în insolvență.

Franța, Irlanda și celelalte state au instituții specializate, ele sunt parte a legislației insolvenței persoanelor fizice și credem că fără o astfel de instituție existentă s-ar crea un dezechilibru, care ar putea să ducă chiar la dezechilibru economic”, a spus Speranța Munteanu.

Comisia juridică din Camera Deputaților a discutat miercuri proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice. 

Membrii Comisiei juridice nu au ajuns însă la un acord pe care proiect de lege să lucreze, din cele patru înregistrate la comisie şi au decis să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate.

Comisia a respins propunerea PNL ca raportul comisie pe legea insolvenţei persoanelor fizice să fie finalizat joi după amiază.

Deputatul PNL Teodor Niculescu a susţinut că articolul 68 din Regulamentul Camerei precizează că se discută primul proiect cu care a fost sesizată comisia, acesta fiind cel din 2010, al PNL.

„Toate cele patru proiecte vor fi conexate, din punctul de vedere al PNL. Conform articolului 68 al Regulamentului care nu poate fi contestat şi supus la vot, se va lucra pe proiectul din 2010, toate celalte proiecte vor fi luate ca amendament. Comisia a început să lucreze. PNL a cerut un ritm mai rapid de lucru cu privire la acest proiect de lege, până la urmă majoritatea a decis ca subcomisia să lucreze ceva mai uşor, în sensul că noi am fi vrut ca vineri să avem un prim draft pe care să-l discutăm. Sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să avem forma finală a proiectului şi ca marţi sau miercuri să avem proiectul în dezbaterea plenului„, a afirmat Nicolescu.

PNL cere convocarea de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice

Vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica, a precizat, însă, că discuţiile vor începe pe proiectul de lege din 2014 al deputatului PSD Ana Birchal, care are avizul pozitiv al Guvernului şi a fost adoptat de Senat.

„Din cele patru proiecte de lege, două au primit aviz favorabil de la Senat, unul a fost respins de Senat, iar doar unul are aviz favorabil de la Guvern. Conform art 68 din Regulament se spune la alin. 4 că iniţiativa legislativă care intră în procedură de urgenţă, pe acel draft se lucrează. Ca urmare, Biroul Permanent a sesizat comisia juridică cu iniţiativa legislativă care are avizul Guvernului, care este susţinută de arcul guvernamental, care se spune că este proiectul domanei Ana Birchall. Se vor prelua şi celelalte trei iniţiative care au articole şi texte foarte bune; vor fi preluate ca amendamente şi vor perfecţiona acest cadru legislativ”, a spus Nica.

El a adăugat că subcomisia a fost constituită pentru că mai mulţi membri ai comisiei juridice nu au putut fi contactaţi şi anunţaţi să vină la comisie, fiind în vacanţă parlamentară.

„Această subcomisie a fost constituită pentru că, în primul rând, convocarea Biroului Permanent a fost ieri la prânz, este vacanţă parlamentară şi conform tradiţiei şi a Regulamentului în ultima săptămână din ianuarie este sesiune extraordinară şi membrii tuturor comisiilor erau pregătiţi să vină săptămâna viitoare. Eu am fost pus în situaţia că, sunând ieri şi convocând cu telefonul personal colegii, unii să nu fie în ţară şi alţii să nu răspundă la telefon şi atunci, ca să nu greşim, am luat această decizie să facem această comisie de lucru”, a mai precizat Nica.

El a mai arătat că a mai fost constituită în trecut o subcomisie de lucru pe această temă. Subcomisia va fi constituită din deputaţii Ioan Culeţu (PDL), Ioan Cupşa (PNL), Luminiţa Adam (PSD), Cosmin Necula (PSD), Aurelian Ionescu (PC).

La lucrările acestei subcomisii vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate, între care BNR, CSM, MJ, ANPC.

Deputații juriști s-ar reunit, miercuri, pentru a elabora raportul la proiectul Legii insolvenței persoanei fizice. Pe masa Comisiei juridice sunt patru proiecte de lege care vizează insolvenţa persoanei fizice, acestea urmând să fie contopite într-unul singur.

„Conform procedurii, vom contopi cele patru proiecte într-unul singur, trei vor fi respinse, părțile bune din acele proiecte ce vor fi respinse vor deveni amendamente la proiectul pe care vom lucra. Probabil vom lucra pe proiectul doamnei Ana Birchall, vom hotărî mâine (miercuri – n.r.) în comisie, pentru că este cel mai complex și are un parcurs favorabil, a fost votat și de Senat”, a declarat președintele Comisiei, Bogdan Ciucă.

PNL a cerut săptămâna trecută convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, „singura reglementare” care poate ajuta, în contextul creşterii francului elveţian.

 

 

 

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Decizie pentru românii cărora le expiră buletinele. NU mai au mult timp. Se aplică de sâmbătă, 3 mai
Playtech.ro
Când va fi eliberată Elena Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și aruncă bomba după ce i-a fost redusă pedeapsa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Oraș din România cu apă infestată. Avertisment pentru populație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O mamă a murit în urma unei operații de micșorare a stomacului. Rudele femeii cer tragerea la răspundere a celor vinovați
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Amenzi de până la 6.000 lei pentru românii care stau la bloc. Este complet interzis în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri