Ioan Micula a declarat pentru economica.net că unele conturi ale statului sunt blocate, dar că este de departe de a fi recuperat banii.
„Încercăm să executăm anumite conturi, dar finanţele îşi mută banii dintr-un cont în altul. Pe unele avem tilu executoriu„, a explicat omul de afaceri.
Ministerul Finaneţelor nu a oferit încă poziţia sa în această chestiune.
El susţine că a apelat la aceste formule, inclusiv la procesul de la Curtea de Arbitraj de la Washington nu pentru că sunt procesomani, ci pentru că nu au avut altă cale pentru a-şi recupera banii.
„Am ajuns în situaţia aceasta pentru că nu avem altă cale de iesire.. Nu suntem procesomani. Am dorit să rezolvăm problema pe cale amiabilă, de-a lungul anilor am trimis zeci de scrisori (către Guvern n.red), dar nu i-a interesat„, a declarat Micula.
Statul român trebuie să achite celor doi investitori aceşti bani, în urma unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Washington. Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România. Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro). Statul a încercat soluţia compensării cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le au către buget, dar soluţia s-a lovit de opoziţia Comisiei Europene.
Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România. Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro).