UPDATE: Pământul este bombardat de una din cele mai mari furtuni solare din ultimii cinci ani, însă cercetătorii au declarat joi că, până acum, nu au fost raportate probleme. Impactul a fost mai slab decât se aşteptau experţii, potrivit SpaceWeather.com, fiind o furtună geomagnetică uşoară. „Furtuna ar putea, însă, să se intensifice în următoarele ore, în funcţie de condiţiile electromagnetice. Locuitorii de la latitudini înalte vor putea vedea aurore”, mai scrie site-ul.
Meteorologii de la National Oceanic and Atmospheric Administration’s Space Weather Prediction Center (NOAA-SWPC) spun că erupţia solară a avut loc marţi seară şi că efectele ei vor începe să fie resimţite pe Pământ miercuri noapte, către 05.00 GMT, potrivit Agerpres. Ei anunţă că este una dintre cele mai puternice din ultimii cinci ani.
Furtuna a început cu o erupţie solară masivă la începutul săptămânii care apoi s-a propagat în exterior ca o bulă gigantică de săpun, susţin oamenii de ştiinţă. Când a lovit Pământul, particulele se deplasau cu o viteză de 6,4 milioane de km/h.
‘Ne va lovi direct în faţă’, a declarat Joe Kunches, om de ştiinţă în cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Furtuna magnetică poate provoca întreruperi în reţelele electrice, iar emisiile radiomagnetice pot perturba sistemele globale de reglare a poziţiei, făcându-le mai puţin precise. Şi sateliţii pot fi afectaţi. Oamenii de ştiinţă spun că problemele de comunicaţie şi radiaţiile produse de furtună vor obliga probabil avioanele să evite Polul Sud şi Polul Nord.
Totuşi, NASA a precizat că astronauţii aflaţi în Spaţiu nu vor fi alertaţi special. Fenomenul poate aduce şi motive de bucurie. În Asia Centrală vor fi vizibile spre seară spectaculoasele aurore boreale.
Această furtună solară se înscrie în ciclul normal de 11 ani al soarelui, care ar trebui să-şi atingă vârful de activitate în 2013. Furtunile solare nu le fac rău oamenilor, dar pot să afecteze tehnologia, aşa cum s-a dovedit în 2002, la sfârşitul precedentului ciclu solar, când experţii au descoperit că erupţiile solare afectează poziţionarea prin GPS.
Giovanni Cappelli a fotografiat aurorele din Murmansk, Rusia