‘Poşta Română, în urma unor eforturi considerabile ale reţelei operaţionale a companiei, a reuşit să se achite cu succes de sarcinile impuse prin contractul cu CNAS. O rată de retur de 7% pe distribuţia cardurilor de sănătate este una pe care orice operator privat şi-ar asuma-o fără ezitare. Iar asta, având în vedere rigorile impuse prin contract, ce ţin atât de modalitatea de predare a cardurilor, cât şi de zonele acoperite, în bună parte mediul rural greu accesibil’, a declarat Irina Purcaru, directorul Direcţiei Operaţiuni şi Relaţii Comerciale din cadrul Poşta Română.
Conform sursei citate, dintre cele 13,2 milioane de carduri trimise de Compania Naţională Poşta Română şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate /CNAS/ spre distribuire, Poşta Română a predat în mâna asiguraţilor 93% din această cantitate. Persoanele care fie şi-au schimbat domiciliul şi nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unităţile Poştei Române pentru a-şi ridica documentul de asigurat pot să o facă, în continuare, aşa cum impun regulile CNAS.
Situaţia pe judeţe arată că Municipiul Bucureşti deţine primul loc la numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, şi de Timiş, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinaţie. Rata de retur pe cele trei judeţe, adică diferenţa dintre cardurile emise de CNAS conform contractului şi cardurile returnate Caselor Judeţene de Sănătate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.
La polul opus, judeţele cu cei mai puţini asiguraţi pentru care s-au emis carduri de sănătate sunt: Ialomiţa (79.900 de carduri emise şi o rată de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) şi Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). De asemenea, judeţele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) şi Olt (3,7%).
Poşta Română a câştigat prin licitaţie, în vara anului trecut, contractul de distribuţie a cardurilor de sănătate la nivel naţional. Acordul-cadru dintre operatorul naţional de servicii poştale şi CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asiguraţi în 19 septembrie.
Valoarea totală a contractului este de 37,5 milioane de lei şi are o durată de patru ani. Volumul total ce urmează să fie livrat, la nivel naţional, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, dintre care 12,26 milioane au fost deja livrate, acest lucru însemnând că 93 din 100 de asiguraţi au intrat în posesia cardului, prin intermediul Poştei Române.
CNPR este o companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, şi nu o instituţie publică, care funcţionează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că îşi formează singură veniturile din contracte comerciale şi, prin urmare, se autofinanţează.
Poşta Română a contribuit, în 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă-record în condiţiile disponibilizărilor operate în anii trecuţi şi care au redus contribuţiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din această sumă reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014.