Iulian Iancu şi Lucian Şova sunt deputaţi PSD de Bacău. Iancu este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai vocali parlamentari pe domeniul energetic. Potrivit unor surse judiciare, citate de România TV, cei doi sunt suspecţi în dosarul lui Toni Greblă, în legătură cu unele contracte din domeniul energiei.
UPDATE 14.00 Deputatul Lucian Şova a plecat de la DNA, însă a refuzat să dea declaraţii presei.
UPDATE 13.07 Iulian Iancu a ajuns şi el la DNA, dar a spus că nu are nicio legătură cu dosarul lui Toni Greblă.
Iancu a precizat că el a fost de fapt invitat pentru ceea ce s-a întâmplat în campania electorală din 2012, mai exact în legătură cu „transportul de persoane” de la Bacău la Bucureşti, la lansarea de pe stadionul 23 august.
„Am fost invitat să dau anumite explicaţii legat de transportul membrilor de partid din 2012 la lansarea candidaţilor. E vorba de deplasările din Bacău„, a spus Iancu.
El a negat vehement orice legătură cu cazul Geblă, explicând că, deşi a fost citat la ora 14.00, a venit mai dreveme, tocmai pentru a lămuri asocierea cu dosarul judecătorului CCR.
„E tipul de asociere care nu are nicio legătură. Nu ştiu nimic de cazul respectiv, nu am nicio tangenţă, nu cunosc de ce a fost invitat Toni Greblă. Eu sunt invitat pentru transportul de persoane, membrii de partid, în 2012, la lansarea candidaţilor pe Stadionul 23 august. Acolo sunt semne de intrebare, tot ce stiu voi spune. Dar nu m-am ocupat de transportul de persoane şi nici de logistică”, a explicat Iancu.
Iancu a precizat că a fost chemat în calitate de SUSPECT.
UPDATE 12.00 Deputatul Lucian Şova a fost adus, cu mandat, de poliţişti la sediul DNA. El nu a declarat nimic la sosire.
Potrivit România TV, Horia Hăhăianu, fost director general Transelectrica, va fi adus şi el la DNA. De asemenea, ar urma să fie audiaţi şi Victor Dolghi şi Sevket Corekci.
________________________________________________________________________
Iulian Iancu este preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
Lucian Şova este şi el membru al aceleiaşi comisii şi a fost secretar de stat în Ministerul Economiei, în 2009.
Toni Greblă, fost senator în Parlamentul României şi judecător la Curtea Constituţională, este urmărit penal de DNA pentru infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie. El este suspectat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi constituirea de grup infracţional organizat.
„În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului).
A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul TONI GREBLĂ a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.
Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.
În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.
În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal”, susţin procurorii.
Greblă a fost adus la DNA cu mandat, joi dimineaţă. La ieşirea de la DNA, judecătorul CCR a spus că procurorii i-au adus la cunoştinţă „activități pe care le-ar fi desfășurat rude” ale sale.
„Mi-au fost aduse la cunoștință niște activități pe care le-ar fi desfășurat cunoștințe de-ale mele sau rude. Nu pot să vă spun foarte multe din dosar, dar vreau să vă spun două lucruri. Eu nu am luat niciodată bani pentru activitățile care le-am desfășurat. Şi oricum, prezența astăzi la DNA nu are nicio legătură cu activitatea la Curtea Constituțională. Sunt lucruri vechi pe care nu pot să vi le dezvălui acum„, a spus Toni Greblă.