Celebrul ceas al apocalipsei din New York este o modalitate prin care oamenii de ştiinţă avertizează asupra pericolelor care pot aduce sfârşitul lumii. Cu cât ceasul este mai aproape de miezul nopţii cu atât riscul este mai mare. Acum ceasul a fost fixat la 11.57.
„Astăzi, schimbările climatice necontrolate şi cursa înarmării nucleare, rezultată din modernizarea unor arsenale enorme, au dus la ameninţări extraordinare şi irefutabile la adresa existenţei omenirii. Iar liderii lumii nu au reuşit să acţioneze cu viteza sau la nivelul necesar pentru a apăra oamenii de o potenţială catstrofă„, a explicat Kennette Benedict, director al Bulletin of the Atomic Scientists.
Citeşte şi APOCALIPSA 2015: Războiul care va distruge lumea stă să înceapă. Profeţia CUTREMURĂTOARE
Astfel şi-au explicat oamenii de ştiinţă americani decizia de a muta limbile ceasului mai aproape de miezul nopţii. La 11.57, ceasul este cel mai aproape de bătaia finală după Războiul Rece.
„A fost cel mai cald an înregistrat în lume. Nouă din cei mai călduroşi 10 ani s-au înregistrat după 2000. Tendinţa de încălzire în ultimele decenii este clară. Ştiinţa arată clar că activitatea umană este principala cauză a acestei încălziri„, a adăugat Richard Sommerville, reprezentant al Bulletin of the Atomic Scientists.
Oamenii de ştiinţă au subliniat că, deocamdată, nu este prea târziu pentru a evita un dezastru. În 1949, pe fondul relaţiilor tot mai tensionate dintre Statele Unite şi Rusia, ceasul a fost fixat la trei minute până la miezul nopţii. În 1953, după primul test al unei bombe cu hidrogen, ceasul a fost fixat la două minute până la miezul nopţii. Cea mai optimistă oră a ceasului a fost 12 fără 17 minute, stabilită în 1991, la finalul Războiului Rece.