Dosarul Retrocedărilor ilegale. STENOGRAMELE interceptărilor făcute de procurori

Fostul ministru Tudor Chiuariu face dezvăluiri şocante în cazul Retrocedărilor ilegale. El a recunoscut că a avut întâlniri de tip mafiot la o cabană izolată din munţi cu mai multe persoane implicate în dosar, dar spune că nu a făcut nimic ilegal. În schimb, procurorii prezintă în rechizitoriu mai multe interceptări care îl incriminează pe Chiuariu.
Filip Stan
23 ian. 2015, 12:33
Dosarul Retrocedărilor ilegale. STENOGRAMELE interceptărilor făcute de procurori

Tudor Chiuariu, trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale, a recunoscut, vineri, la debutul procesului în dosarul retrocedărilor, în care este pus sub acuzare împreună cu Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc şi Ioan Adam, că a avut întâlniri cu Gheorghe Paltin Sturdza, dar că nu a făcut nimic ilegal.

„Ne-am întâlnit şi am discutat despre un contract de asistenţă juridică şi am încercat să vedem dacă el mai e în vigoare, dat fiind că era încheiat de mandatarul domnului Sturdza. E o aiureala cu valoarea de 5 milioane euro (suma pe care ar fi primit-o pentru intervenţii privind retrocedarea, n.r.)”, a spus Chiuariu.

Citeşte şi Dosarul retrocedărilor ilegale. Tudor Chiuariu: Nu m-am gândit să-mi dau DEMISIA din Senat

Referitor la acuzaţia procurorilor că şi-ar fi lăsat telefoanele în maşină când a avut întâlniri cu Paltin Sturdza, Chiuariu a spus: „Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranţă nu mi-am lăsat telefoanele”.

„Eu sper să fie ridicată măsura controlului judiciar, pentru că nu este niciun motiv să fie luată. Nu mă simt vinovat. În niciun fel nu mă simt vinovat. Totul s-a desfăşurat în baza unui contract de asistenţă juridică pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu şi există un metru cub de acte, dosare de instanţe, corespondenţe cu autorităţile. Ceea ce trebuie să înţelegem este că exista şi există în continuare o hotărâre irevocabilă şi executorie. După părerea mea, nu poţi să faci trafic de influenţă ca să pui în executare o hotărâre judecătorească. În orice stat de drept, o hotărâre judecătorească trebuie pusă în executare”, a mai spus Tudor Chiuariu.

Potrivit rechizitoriului DNA, pentru a grăbi procesul de retrocedare, inculpatul Paltin Sturdza, prin inculpaţii Daniel Constantin Călugăr şi Ioan Gheorghe Varga, a apelat la Tudor Chiuariu, pentru influenţa acestuia asupra unor şefi de instituţii.

În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012, inculpaţii Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin i-au promis inculpatului Chiuariu Tudor suma de 2.500.000 de euro pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În același context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între inculpații Paltin Gheorghe Sturdza și Chiuariu Tudor Alexandru, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influența pe care o avea asupra funcționarilor publici din județul Bacău, implicați în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna.Totodată, inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obține, cu ajutorul influenței sale asupra respectivilor funcționari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Pentru a putea justifica implicarea sa în această cauză și pentru a da o aparență de liceitate a provenienței banilor, Chiuariu Tudor Alexandru, deputat de Bacău la vremea respectivă până în decembrie 2012 când a devenit senator, a decis să încheie un contract de asistență juridică la 02.11.2012 între Sturdza Paltin Gheorghe prin mandatar Varga Ioan Gheorghe și SCA Chiuariu și asociații, reprezentată de Chiuariu Tudor Alexandru.

„Analizând obiectul contractului de asistență juridică, este evident că pentru două procese banale în căile extraordinare de atac și pentru asistența juridică în faza de executare a unei decizii judecătorești (cel mult efectuarea unor notificări), onorariul de 2.500.000 de euro apare ca nerealist”, se spune în rechizitoriu.

„Astfel, se poate concluziona cu ușurință că respectivul contract de asistență juridică ascunde în interiorul său prețul influenței vândută de omul politic Chiuariu Tudor Alexandru, fost ministru al justiției, pe lângă funcționarii cu atribuții privind executarea decizie 231/2012 (prefect, subprefect, primari, OCPI, ITRSV, Direcția Silvică Bacău)”, subliniază procurorii.

(…)

Întâlnirea din 07 februarie 2013 a avut loc la domiciliul primarului Şerban Adrian din localitatea Slănic Moldova, judeţul Bacău, accesul fiind permis fără telefoane. Pe lângă edilul menţionat la întâlnire participă inculpatul Sturdza, inculpata Zaharia, inculpatul Varga, inculpatul Chiuariu, precum şi reprezentanţii unor instituţii implicate în procesul de retrocedare a pădurilor revendicate de inculpatul Sturdza.

Scopul aceste întâlniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe că inculpaţii Chiuariu Tudor Alexandru şi Varga Ioan Gheorghe deţin situaţia sub control şi prin influenţa pe care o au îi pot determina pe cei implicaţi în procesul de retrocedare să grăbească această activitate.

(…)

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Lăsăm telefoanele în maşină?

DOMN1: Da, da.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Bună seara.

DOMN2: Să ne trăiţi! Adi Şerban, bine aţi venit, domnul primar de la Slănic Moldova, să ne trăiţi!

CHIUARIU TUDOR: … (… a venit să ne ajute în calitatea lui de () …, domnul inginer care ne ajută cu planşele …

INGINER: Încerc.

CHIUARIU TUDOR: Domul primar, care l-aţi cunoscut.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: L-am văzut prin ziare.

CHIUARIU TUDOR: … de la Direcţia Silvică … şi domnul director de la cadastru de aici.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: L-am văzut, l-am văzut prin ziare.

………………………… (n.n. – nu se înţelege).

CHIUARIU TUDOR: Eu am vrut să ne vedem şi mă rog să fie de faţă … (n.n. – nu se înţelege) … pentru a nu exista discuţii de buna … vizibilitate cu care se întâmplă lucrurile şi să fiţi convinşi că lucrurile se mişcă cât de repede se pot pe baza legii şi pe baza actelor pe care le avem …

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Păi asta e …

CHIUARIU TUDOR: Şi avem bunăvoinţa tuturor factorilor de decizie … să aplice legea. Voiam să ne vedem la ochi, să nu credeţi că e ceva, că e nu ştiu ce, sigur că după ce … mă rog, am intrat noi în perioada asta, au fost perioade din ăstea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri şi de asta nu s-au mişcat în ritmul în care v-aţi aşteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

CHIUARIU TUDOR: Absolut … în principal să ne vedem la ochi şi să aveţi convingerea că nimeni nu vrea să frâneze procesul acesta sau să compromită interesele.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Unde-i lege nu-i tocmeală.

CHIUARIU TUDOR: Ce spune judecătorul, se va pune în aplicare.

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Asta vrea toată lumea.

CHIUARIU TUDOR: Sigur să sunt dificultăţi din cauza … planşelor. Din cauza asta nu tocmai uşor să le punem cap la cap pe toate, pentru că în hotărârea aia sunt doar nişte suprafeţe şi atât.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Dar eu v-am dat o hartă, în primul rând harta oficială.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Dar nu la Direcţia Silvică, la Comisia Judeţeană.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Şi la Comisie şi la Direcţie am trimis o hartă.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Oficial, legal e Comisia Judeţeană.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Da, dar în sensul acesta … Poate de unde să plece, de la harta din 1951, ’52, pe care am luat-o de la arhivele Bacău, care are ştampilă şi care este harta oficială a pădurilor

CHIUARIU TUDOR: Şi aia rămâne?

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: … sperăm.

CHIUARIU TUDOR: Sigur, acum, aia e o hartă de atunci şi până acum la planul cadastral există o mică diferenţă.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Sunt localităţi, sunt … multe.

CHIUARIU TUDOR: Domnul inginer aici de faţă, avem mare bază, a mai făcut şi alte lucrări în zonă.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Harta este exactă, însă trebuie să plecăm de la identificarea terenului, acolo este terenul unde spune harta, puţin mai încolo, puţin mai încoace, dar cam pe acolo este.

CHIUARIU TUDOR: Acum ca să avem o … (n.n. – nu se înţelege, ciocnesc pahare).

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: El a văzut că acea hartă este un punct de plecare şi poate fi exploatată pentru identificarea terenului, asta zic eu.

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Ajută.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Ajută.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Cineva a zis bine că e un punct bun.

DOMN4: E o hartă făcută la scară sau …

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: La scară.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Nu e la scară, e un desen.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: E un desen la scară.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Acesta e rolul topografului să ne spună … cadastrală necesară clarificării noastre.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Pădurile acolo sunt delimitate, mă rog, pornim de la ceva …

DOMN: Păi dacă porniţi numai de la hotărârea judecătorească…

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: … ee, mă rog. Există de acolo un punct de pornire …

CHIUARIU TUDOR: Şi hotărârea asta e atipică, în sensul că nu spune de obicei …deloc.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Da.

CHIUARIU TUDOR: Şi de asta este.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Cred că … (n.n. – nu se înţelege)… are un rol important … eu nu sunt o piesă atât de importantă, sunt membru al comisiei. Cât priveşte partea de punere în posesie …legea spune că de competenţa Comisiei Judeţene, eu vă asigur că din punctul meu de vedere, cât lucrurile sunt reale, n-am nicio problemă, dacă sunt reale.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Vă referiţi la schiţele topografice.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: La problema în ansamblu.

DOMN: Ce ne propunem de la Comisiile Locale.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Mai avem ceva de discutat, dacă nu, noi plecăm acasă.

CHIUARIU TUDOR: Mergeţi că şi aşa e târziu, mesajul pe care am vrut să vi-l transmitem este că suntem aici şi ne ocupăm de ce trebuie să facem aici.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: O.K.

CHIUARIU TUDOR: Nimeni nu e rău intenţionat.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Ha, ha, putem să plecăm liniştiţi.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Forțele ucrainene resping un convoi de vehicule blindate rusești în Vremivka
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători