Fotografia panoramică prezintă detalii uluitoare ale galaxiei aflate la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină de Pământ. Imaginea reuşeşte să redea o porţiune de 48.000 de ani lumină din discul galactic al Andromedei, conform reprezentanţilor misiunii Hubble. Nouă fotografie a fost prezentată cu ocazia celei de-a 225-a întruniri a Societăţii Astronomice din America.
Citeşte şi Reprezentant NASA: „Vom descoperi viaţă extraterestră în următorii 20 de ani!”
„Hubble surprinde aglomerările dense de stele care se extind spre exterior din zona centrală a galaxiei. Pe măsură ce ne îndepărtăm de aglomeratul centru galactic, imaginea panoramică se extinde de-a lungul filamentelor de stele şi praf cosmic spre zona de la marginea galaxiei„, conform unui comunicat de presă al responsabililor misiunii Hubble.
Imaginea obţinută poate să-i ajute pe astronomi să înţeleagă structura intimă a altor galaxii spiralate, mai îndepărtate faţă de Pământ.
Fotografia panoramică este, de fapt, un mozaic format din 7.398 de expuneri realizate în cursul a 411 de observaţii ale galaxiei făcute prin intermediul lui Hubble.
Citeşte şi Cele mai vechi imagini ale Universului de până acum, surprinse de telescopul Hubble FOTO
„Grupurile mari de stele tinere, albastre, indică locaţia maternităţilor stelare (…) Siluetele întunecate care se observă urmează complexe structuri din praf cosmic. Tabloul este completat de distribuţia echilibrată a stelelor roşii, mai reci, care se identifica cu evoluţia Andromedei de-a lungul a miliarde de ani„, conform aceluiaşi comunicat.
Andromeda şi galaxia noastră, Calea Lactee, se vor ciocni în viitorul îndepărtat. Peste miliarde de ani, cele două galaxii vor formă o galaxie nouă, gigantică.