ŞOCANT: Cum a contribuit Germania la arsenalul de ARME CHIMICE al Siriei

Mai multe companii germane, inclusiv laboratorul farmaceutic Merck, au ajutat regimul sirian să-şi facă un arsenal de arme chimice, dezvăluie Der Spiegel, citând documente ale Ministerului de Externe german.
Romania TV
21 mart. 2015, 12:50
ŞOCANT: Cum a contribuit Germania la arsenalul de ARME CHIMICE al Siriei

Documentele respective, datând din 1984, au fost declasificate recent. Din aceste documente s-a aflat că printre primele arme chimice ale Siriei a fost gazul sarin, care ar fi fost fabricat cu produse chimice furnizate de Germania, precizează Der Spiegel.

Din documentele declasificate ale Ministerului de Externe german s-a aflat că printre firmele care au pus umărul la crearea arsenalului chimic sirian figurează compania Merck, producătorul de sticlă Schott, producătorul de materiale de laborator Kolb, compania Riedel de Haen, Gerrit van Delden şi grupul Heraeus.

Timp de 16 luni, guvernul cancelarului german Angela Merkel a fost în posesia unei liste ce conţinea numele mai multor companii germane care au ajutat regimul lui Bashar al-Assad şi al tatălui său, Hafez al-Assad, să construiască un arsenal de arme chimice în Siria, arsenal ce a fost dezvoltat de-a lungul câtorva decenii, scrie Der Spiegel. Avea să devină unul dintre cele mai mari arsenale de astfel de arme, pe care Damascul le-a folosit recent, cu ocazia războiului din Siria, împotriva populaţiei acestei ţări. Der Spiegel citează în acest sens „documente de la Ministerul german de Externe” datând din 1984, declasificate recent.

Unul dintre documente descrie produse chimice utilizate în fabricarea gazului sarin. În august 2013, regimul sirian a fost acuzat că a utilizat acest gaz într-un atac soldat cu câteva sute de morţi, în apropiere de Damasc.

De-alungul anilor, regimul sirian, a produs şi stocat aproximativ 1.500 de megatone, între care gaze otrăvitoare cu mare putere explozivă şi gaz sarin, care distruge sistemul nervos, provocând victimelor chinuri groaznice. Regimul de la Damasc a fost acuzat că ar fi folosit recent aceste arme chimice, în timpul războiului din Siria. Peste 1.400 de sirieni au murit otrăviţi cu arme chimice, însă nu s-a dovedit dacă acestea au fost folosite de armata siriană sau de miliţiile care se opun regimului de la Damasc, mai precizează publicaţia germană.

Sprijin deghizat în cercetări medicale şi agricole

Der Spiegel mai dezvăluie că, în decembrie 1984, ambasadorul israelian de atunci, Yitzak Ben-Ari, din Germania, ar fi mers în Siria, unde ar fi furnizat informaţii secrete potrivit cărora cercetătorii ar fi încercat să producă arsenalul chimic sub pretextul că efectuează cercetări agricole şi în domeniul medical. Programul de cercetări din Siria era sponsorizat de UNESVO, iar departamentul de Chimie al Centrului de Cercetări ştiinţifice din Damasc ar fi condus programul secret, prin care Siria a reuşit să construiască o unitate de producţie de arme chimice, în 1982, semnând contracte cu companii europene pentru construirea de noi unităţi.

Astfel, în 1985, Siria avea capacitatea de a produce 700 de kilograme de gaz sarin-suficient cât să ucidă mai multe milioane de persoane.

În urma atacului din august 2013, Damascul a acceptat să-şi desfiinţeze arsenalul chimic, pentru a evita astfel o intervenţie militară americană. Siria a evacuat deja, de pe teritoriul său, în total 1.300 de tone de armament chimic, iar distrugerea ultimelor instalaţii de producere de arme chimice urmează să aibă loc în acest an.

Documentele date publicităţii de către Ministerul de Externe conţin însă mai multe informaţii despre producerea de arme chimice în unităţi din Irak, decât din Siria. În ambele cazuri însă, precizează Der Spiegel, documentele sugerează că guvernele germane care s-au succedat la putere au  protejat companiile care, mai mult sau mai puţin, cu sau fără bună ştiinţă, au fost implicate în fabricarea de arme chimice de distrugere în masă pentru aceste regimuri totalitare.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută mulți tineri și pensionari. E la nici două ore de București și se ajunge imediat în orice loc. Nu există trafic aglomerat, traiul e liniștit și casele ieftine
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'