Ca urmare a precipitaţiilor lichide însemnate cantitativ înregistrate în ultimele 48 de ore, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării viiturilor formate în amonte se vor produce în continuare creşteri de debite şi niveluri cu atingerea şi depăşirea COTELOR DE INUNDAŢIE pe râul Jiu, pe sector aval confluenţă Motru – amonte s.h. Podari (SECTOR INDIGUIT aval Răcari, judeţul Dolj).
Pe baza informaţiilor actuale se prognozează o valoare maximă de nivel în secţiunea Răcari de 470 cm (cu 40 cm peste COTA DE INUNDATIE).
In funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.
De asemenea, potrivit hidrologilor, se instituie COD GALBEN începând cu 24 ianuarie, ora 14,00 pe râurile Bega Veche, Moravița, Pogăniș și pe afluenții mici de pe cursul mijlociu și inferior al Timișului (județele Caraș-Severin și Timiș).
De asemenea, se menține codul galben pe râurile din bazinele hidrografice: Timiș superior, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna (județele Caraș Severin și Timiș), Jiu superior și mijlociu (județele Mehedinți, Gorj, Hunedoara și Dolj) și pe unii afluenți ai Oltului din județele Vâlcea, Dolj, Gorj, Olt și Argeș.
Potrivit hidrologilor, fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare. Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe râurile din județele Gorj, Caraș Severin și Mehedinți, respectiv cu probabilitate mai mică și cu caracter izolat pe râurile din județele Vâlcea, Olt și Argeș.
În avertizare se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor menționate. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, specialiștii precizează că vor reveni cu actualizarea prognozei.
De asemenea, în avertizare se specifică faptul că se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ‘Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apa și poluări marine în zona costieră’.