Mitingul de protest organizat duminică, în Piața Constituției, de Grupul Clienților cu Credite în Franci (CHF) s-a încheiat în jurul orei 16.00, inițiatorii mișcării civice anunțând că intenționează să mai organizeze astfel de acțiuni în următoarele două săptămâni, atât în Capitală cât și în alte orașe din țară.
„Acum facem un plan de bătaie. Începând de azi va fi distribuită petiția din format digital, care poate fi printată pentru a se strânge semnături reale și pentru a avea valoare legală, juridică. Acesta este primul pas, după care urmează să începem organizarea în teritoriu și în București a altor mitinguri, în cel mult două săptămâni. Noi nu suntem profesioniști în mitinguri, dar considerăm că am avut rezultate foarte bune de la prima încercare și dorim să le dezvoltăm”, a declarat, pentru Agerpres, Daniel Teodorescu, organizator și membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF.
Acesta a precizat că din estimările jandarmilor la mitingul de duminică au participat în medie 1.500 de oameni, dar s-a înregistrat și un vârf de 3.000-3.500 de oameni.
„Din estimările jandarmilor, la mitingul de azi am avut un vârf de 3.000 – 3.500 de persoane și o medie undeva la 1.500 de persone, ceea ce înseamnă că am avut succes, dacă luăm în considerare vremea și distanța de la care au venit oamenii. Am avut participanți din Bacău, Iași, Târgu Neamț, Suceava, Oradea. Dorim să dezvoltăm aceste acțiuni pentru a pune presiune mediatică pe factorii de decizie care ne pot ajuta în problema expusă. În două săptămâni vom programa un alt miting de amploare în București și zonele apropiate și alte mitinguri locale în zonele îndepărtate”, a spus Teodorescu.
„Trebuie să învingem, să demonstrăm că noi suntem forța și nu băncile dictează. Trebuie să ajungem acolo unde ne-am propus, să avem conversia, așa cum am cerut-o noi și nu prin alte legi propuse pentru amânarea situației noastre. Suntem o problemă socială care trebuie rezolvată și nu amânată. Noi i-am numit pe parlamentari, iar ei trebuie să facă ceva pentru noi și nu pentru bănci. Am venit cu încredere că vom fi susținuți de autorități. Nu mai avem încredere în bănci și nici în Isărescu și nici în BNR. (…) Ni s-a promis că Statul va lucra în folosul nostru, dar vedem judecători arestați, procurori arestați, bancheri niciodată. În alte țări da, dar în România nu se întâmplă. Noi avem procese cu băncile în care justiția blochează dosarele noastre. Vrem o justiție corectă pentru că în ultimii ani noi trăim doar ca să ne plătim ratele”, a declarat, duminică, Cătălin Voivozeanu, unul dintre inițiatorii mișcării civice.
Protestatarii scandau „Afară cu francul din țară”, „Jos cămătarii”, „Conversia”, „Jos Isărescu”, „BNR, nu uita, asta este vina ta” și agitau pancarte pe care scriau „Banca = cămătar legalizat de BNR și de stat”, „BNR + Banca + Clienți = Vinovați, De ce doar noi suntem penalizați?”, „Statul dacă se ascunde, Isărescu cui răspunde?”, „Ianuarie 2007 — rata 400 CHF = 800 lei, ianuarie 2015 — rata 400 CHF = 1.800 lei”, „Je Swiss dator vândut”.
Citeşte şi Coşmar pentru românii cu rate în VALUTĂ. Cum scapi de CREDITELE în FRANCI ELVEŢIENI
Mitingul de protest din Piața Constituției este organizat de Grupul Clienților cu Credite în Franci (CHF), aprobarea fiind obţinută pânp la ora 16,00. Participanții solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și băncilor comerciale convertirea în lei a creditelor în valută, respectiv a celor în franci, euro și dolari.
Solicitările membrilor acestui grup, peste 15.000 de membri acumulați într-o săptămână, au fost înaintate, marți, 20 ianuarie 2015, autorităților printr-un document, care cere dispunerea în regim de maximă urgență a unei inițiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienților băncilor care au contractat credite în orice valută străină (CHF, EUR, USD).
Solicitarea conține și o propunere de text legislativ care prevede posibilitatea consumatorilor cu credite în valută străină (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia în lei a creditelor în valută, la cursul de la data semnării contractului, plus o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanție) și interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor.
De asemenea, se cere și interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua moneda de creditare. Pentru susținerea acestui demers legislativ, Grupul a lansat și o petiție online, care a strâns peste 20.500 de semnături în mai puțin de 5 zile.
Citeşte şi Vedete RUINATE de creditul în franci. Ce cuplu din showbizul românesc riscă să piardă casa