PERLA SIBERIEI, unul dintre cele mai FASCINANTE locuri de pe planetă

Lacul Baikal, supranumit "Perla Siberiei", este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă. Gheața turcoaz şi efectele ireale sunt doar câteva dintre ingredientele unui loc considerat, pe drept, fascinant şi misterios.
Filip Stan
25 ian. 2015, 15:22
PERLA SIBERIEI, unul dintre cele mai FASCINANTE locuri de pe planetă

Lacul Baikal, supranumit „Perla Siberiei”, reprezintă 20% din rezerva de apă potabilă a planetei. Are 23.000 de km cubi de apă şi este şi cel mai adânc lac din lume, 1637 de metri. Dar nu aceste caracteristici au făcut din el unul dintre cele mai fascinante locuri de pe planetă, scrie evz.ro.

Este recunoscut ca fiind locul unde se adună șamanii și al legendelor care circulă pe seama sa. Insula Olhon, cea mai mare de pe Baikal, îi atrage ca un magnet pe turişti, cu toate că nu e uşor să ajungi acolo. De la Irkutsk până pe insulă sunt aproape 400 de kilometri. După vreo 170 de km de astfalt, începe un drum rustic și greu accesibil.

Oamenii locului spun că şamanii interzic asfaltarea drumurilor, deoarece există credința că odată asfaltată șoseaua, sufletele şamanilor morţi nu vor mai putea ajunge la malul lacului ca să bea apă.

Citeşte şi TOP cele mai frumoase, bogate şi sigure ţări

Legendele celui mai adânc lac din lume se păstrează încă din vremurile lui Ginghis Han, iar oamenii nu se abat de la ele pentru ca „şarpele cel fioros” să nu se înfurie. Din cauza adâncimii, pe lac pot apărea din senin valuri uriașe care pot distruge bărcile pescarilor. Pe cea mai mare insulă a lacului, Olhon, a fost descoperită o zidărie veche, de piatră, construită fără vreun material adeziv. Ea are o lungime de aproximativ 300 de metri şi separă capul insulei.

Savanţii consideră că este o construcţie veche şi că aparţine culturii kurâkan din sec.V-X., însă aceste date nu sunt confirmate. Se prea poate ca aceasta să fie o construcţie de cult, ridicată în jurul unui loc sacru. În spatele zidului au fost descoperite morminte vechi. O altă ipoteză afirmă că aceste ziduri au slujit la apărarea de duşmani: în partea estică se observă rămăşiţele unui şanţ de apărare şi pietre de 2 m înălţime, care ar fi putut sluji la apărarea împotriva armatelor duşmane. Deocamdată savanţii nu au o explicaţie concretă, misterul încă persistă, aşa cum persistă şi în cazul multor alte lucruri legate de „perla Siberiei”.

Aflat în sudul Siberiei, lacul Baikal este totodată cel mai adânc lac din lume și habitatul a peste 1.700 de specii de plante și animale, dintre care peste două treimi nu se regăsesc nicăieri pe glob. În 1996 a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Citeşte şi Lacul blestemat de pe Valea Prahovei! Ce păţeşti dacă îl vizitezi

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Carburanții au înregistrat o nouă ieftinire. Cât costă un litru de benzină?
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani a murit, fata și-a pierdut un picior. La volan era un adolescent de 16 ani
substantial.ro
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!