Întrebat ce i-ar recomanda lui Victor Ponta să facă în privinţa conducerii PSD, Ilie Sârbu a răspuns: „E prea tânăr ca să-şi facă probleme de genul ăsta. La anii lui, dacă i-aş avea eu… Să lupte! Păi, dacă el la 40 şi ceva de ani nu luptă, atunci ce să facem noi, cei care suntem generaţia a doua cum s-ar spune. Domnul Iliescu încă e luptător, nu? Noi suntem generaţia post-Iliescu, nici noi nu vrem să fim lăsaţi undeva pe dinafară. Suntem în forţă, suntem lucizi, nu facem greşeli mari, mici facem cu toţii în fiecare zi”.
Ilie Sârbu a afirmat că nu există alt social-democrat care să se ridice la nivelul lui. „La ora actuală, cu micile excepţii pe care le-am văzut şi care sunt şi altele, sigur că nu putem acum să tragem concluzia că la nivelul unui partid ca al nostru, atât de mare, nu vor fi şi alte nemulţumiri. Dar per total, global, cum vreţi să luaţi lucrurile şi dacă ne uităm cu atenţie, aşa privind lucrurile de sus, în PSD, poate mi-aţi da dvs. un alt nume care ar putea să-l înlocuiască. Pentru mine e Victor Ponta, cu calităţile şi cu defectele lui, nu suntem perfecţi nici unul. Dar când mă uit la ceilalţi colegi, încă nu s-a ridicat nici unul la nivelul lui„, a spus liderul senatorilor PSD
În ce priveşte reforma electorală, Ilie Sârbu pledează pentru revenirea la sistemul de vot pe liste. El a afirmat că sistemul uninominal a dus la scăderea numărului de specialişti în Parlament.
„Eu am susţinut de la început că uninominalul e o prostie. Îmi amintesc că atunci şi domnul preşedinte Iliescu avea aceeaşi părere, într-o şedinţă a noastră de Birou şi am ajuns la concluzia asta mult mai târziu. Dar am fost luaţi cu toţii de val şi noi şi Puterea de atunci şi toată lumea. Iată că n-a fost o situaţie fericită şi bănuiam că aşa se întâmplă. Fiecare într-un Colegiu mai mic, ştiţi bine cum se pot lua voturile şi cine le poate lua. Cert e că nu s-a ridicat în nici un fel calitatea actului parlamentar şi am văzut lucrul ăsta, la multe comisii nu avem specialişti, fiindcă dacă-i vot uninominal, câştigă cel care are şanse acolo, în Colegiul lui, nu se mai face o analiză la centru, să ştii bine ce nevoie ai de câţi medici, de câţi ingineri, de câţi economişti, de câţi profesori, ştiţi bine distribuţia pe comisii. Şi atunci suplinim cu oameni care n-au o specialitate pe nici un domeniu sau pe domeniul respectiv şi lucrurile sau legile până la urmă ies aşa cum ies”.
Întrebat care ar fi soluţia, senatorul PSD a răspuns: „Din punctul meu de vedere, pe liste. Sigur, e şi varianta această de care se discută şi în partid şi unii colegi, ca la Senat să fie sistemul german, o parte pe listă şi o parte pe acest vot uninominal”.
Întrebat dacă personal, şi-ar dori revenirea la vechiul sistem pe liste, Ilie Sârbu a răspuns afirmativ. „Da, acel vechi sistem. Eu cred că nu avem un sistem perfect, cum democraţia nu-i cel mai perfect sistem, dar deocamdată nu există unul mai bun”, a comentat Sârbu.