Victor Ponta ACUZĂ „atitudinea de extremă-stânga” a PNL VIDEO

Victor Ponta a acuzat PNL că are o poziţie populistă în chestiunea creditelor în franci elveţieni, deoarece susţine ca dobânzile majorate să fie suportate de către contribuabili, din banii de la buget.
Filip Stan
26 ian. 2015, 12:53
Victor Ponta ACUZĂ

Contest modul în care PNL are o atitudine demagogică, de extrema-stângă, la stilul ‘să dea Guvernul ordonanţă şi să plătim banii oamenilor de la buget’. Este o soluţie demagogică, neserioasă, pe care nici oamenii care au nevoie de ajutor nu o cred„, a spus Victor Ponta.

Acesta a apreciat că România are nevoie de un sistem legislativ coerent care să protejeze măcar parţial debitorii băncilor în faţa mai multor tipuri de crize. „Prin soluţii legislative discutate cu Banca Naţională, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, măsuri care să fie şi constituţionale, putem avea un sistem de protecţie în faţa tuturor crizelor financiare”, declarat primul-ministru.

Patru soluţii au fost aplicate, în general, de către statele care au avut probleme cu aprecierea sau deprecierea unor monede. Iar scumpirea abruptă a francul elveţian, survenită săptămâna trecută, a generat noi dezbateri privind soluţionarea unor astfel de probleme rezultate din evoluţia cursului de schimb.

În urma creşterii abrupte a francului elveţian, toţi românii care au credite în această monedă au avut de suferit întrucât au urcat şi ratele lor.

CURS BNR: Francul elveţian DEPĂŞEŞTE euro şi atinge o nouă COTAŢIE ISTORICĂ

Pe scurt, cele patru soluţii au fost: îngheţarea cursului de schimb, prelungirea perioadei de creditare,  conversia monedelor în cauză la valută naţională la un curs mai avantajos şi crearea unui fond de investiţii monetar care să suplineze pierderile din cursul de schimb.

Nu toate aceste soluţii au fost şi aplicate. Iar în privinţa francului elveţian, au fost avute în vedere mai ales prelungirea perioadei de creditare şi conversia la un curs mai avantajos. Cel puţin în Europa de Est.

Croaţia

Zilele trecute, guvernul din Croaţia a anunţat că vrea să introducă un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croaţi care au credite ipotecare în moneda elveţiană şi care au fost afectaţi de aprecierea record a francului.

AVERTISMENT BNR: O conversie a creditelor în franci la un curs prestabilit ar putea FALIMENTA unele bănci

Guvernul croat vrea să fixeze cursul la 6,39 kuna pentru un euro, în linie cu schimbul valutar anterior deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci/euro. Francul a fost tranzacţionat pentru aproximativ 7,6 kuna în ultimele zile.

Polonia

Guvernul din Polonia, a anunţat la începutul acestei săptămâni că îi va sprijini pe cei care care au credite ipotecare în franci elveţieni. Au fost dezbătute mai multe soluţii, printre care fiind prelungirea perioadei de creditare sau conversia la un curs mai redus decât cel curent.

Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul anului trecut.

Ungaria

Ungaria a luat deja măsuri în acest sens, măsuri criticate de mediul de afaceri internaţional şi considerate chiar la limita legii. În luna noiembrie a anului trecut guvernul a decis ca împrumuturile în valută să fie convertite în forinţi. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse ţări la creditele denominate în franci elveţieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieţei.

VESTE BUNĂ pentru românii cu credite în franci elveţieni. Ce a câştigat un buzoian în instanţă

Bulgaria

Bulgaria nu are această problemă, dar s-a confruntat mai demult cu riscuri inflaţioniste gnerate de fluctuaţia cursului de schimb. Iar guvernul de la Sofia a decis să îngheţe cursul de schimb pe termen nedefinit. Iniţial, cursul de schimb a fost îngheţat faţă de marca germană, iar ulterior faţă de euro.

 

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Doliu în muzică. A murit un zeu al muzicii. A fost un „războinic al drumurilor”
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Decizie pentru cine transferă bani. Noua regulă din 23 iulie pentru cei care folosesc bani cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Locuitorii din Tulcea avertizați de Ro-Alert privind posibile căderi de obiecte din spațiul aerian
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!