La începutul şedinţei, deputaţii liberali au propus ca dezbaterile din Comisia juridică pe tema insolvenţei să se facă pe toate cele patru proiecte de lege care au fost depuse în Parlament, ulterior deputatul PNL Gabriel Andronache retrăgând propunerea.
Pe de altă parte, PSD a precizat că Biroul permanent a sesizat Comisia juridică, pentru sesiunea extraordinară, cu privire la proiectul deputatei Ana Birchall.
„Văd că se insistă pe acest concurs de frumuseţe. Ce urmărim la această Comisie? Urmărim să avem un proiect de lege bine redactat, îmbunătăţit dacă este nevoie. Eu vă rog pe dvs: haideţi să încetăm cu aceste declaraţii şi cu concursurile de frumuseţe de proiecte de lege. Avem în faţă un proiect (…) care are aviz favorabil, a trecut de Senat. Nu văd logica pentru care să nu avem acest proiect de lege la bază şi dacă, într-adevăr, dacă sunt amendamente serioase, pertinente, care să nu ciopârţească legea, care, într-adevăr, să respecte filosofia şi logica din spatele acestei legi… (…) Această idee eu nu o susţin, şi sper că nu o să v-o însuşiţi, să avem aşa un articol de la o lege, un articol de la o altă lege, nu facem aici nici varză, nici tocăniţă, nici nimic … facem aici un proiect de lege care să meargă la votul final şi să poată să fie aplicată în practică, aşa cum merită să fie o lege. Închei prin a vă ruga foarte mult pe dvs. să acceptaţi să avansăm pe acest proiect de lege, care are cele mai multe avize favorabile”, a spus Ana Birchall.
Replica a venit de la deputatul liberal Ioan Cupşa.
„Exerciţiu demagogic este să fii prezentă pe toate canalele mass-media dezbătând acest proiect de lege, care sigur îşi propune să îi ajute pe cei aflaţi în nevoie, şi dezbătându-l doar acolo, urmând ca, în forul care este îndrituit să facă acest lucru, să sabotezi practic activitatea”, a spus Cupşa.
Membrii Comisiei juridice au decis, după mai bine de o oră de dezbateri, să se întâlnească din nou marţi, de la ora 10,30, pentru a continua discuţiile şi pentru a definitiva principiile care vor sta la baza actului normativ.
De asemenea, deputata PNL Valeria Schelean a declarat, luni, că discuţiile din Comisia juridică pe marginea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice arată „doar o simplă dorinţă de tergiversare” din partea reprezentanţilor puterii.
„Ce s-a întâmplat astăzi şi ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută arată foarte clar că PSD şi toţi reprezentanţii puterii nu îşi doresc sub nicio formă să discutăm această lege a insolvenţei persoanelor fizice, astfel încât să avem un vot în plen în sesiune extraordinară. Aţi văzut că, şi la lucrările subcomisiei, parlamentarii puterii nu s-au prezentat şi nu au vrut să stabilească cel puţin până la şedinţa Comisiei juridice de astăzi câteva principii asupra cărora să discutăm şi să vină cu o propunere de text pe care să lucrăm. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, să mai amânăm încă o dată discuţiile, arată doar o simplă dorinţă de tergiversare. Ne blocăm în proceduri, ne blocăm în faptul că respectăm Regulamentul doar atunci când ne convine”, a spus Valeria Schelean.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat luni că politicienii din arcul guvernamental din Comisia juridică „execută un ordin” al premierului în ce priveşte proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice.
„Colegii din arcul guvernamental execută un ordin aici în Comisia juridică, este un ordin dat de prim-ministrul Victor Ponta acela de a nu se discuta acest proiect de lege (proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice – n.r.), indiferent dacă discutăm de iniţiativa PSD sau de iniţiativele legislative ale colegilor din PNL. Acest ordin spune foarte clar: nu se discută nimic, intrăm în sesiune ordinară şi vom mai vedea după aceea ce se va întâmpla”, a spus Andronache la Parlament, la finalul discuţiilor Comisiei juridice pe actul normativ.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei juridice, social-democratul Ciprian Nica, a arătat că sunt şi liberali care susţin că „nu trebuie făcută o lege a insolvenţei pe genunchi”.
„Din păcate, PNL este în goana de a prinde guvernarea, de a ne da pe noi jos printr-o moţiune de cenzură sau să preia funcţiile de preşedinte al Senatului şi al Camerei Deputaţilor şi au intrat în criză de timp”, a spus Nica.
El a adăugat că a fost trimisă o adresă scrisă către Biroul permanent în care se solicită răspuns privind introducerea pe ordinea de zi a comisiei şi a proiectelor PNL, Nica precizând că nu a fost primit niciun răspuns.
„Pe procedură (…) Biroul permanent ne-a sesizat pentru sesiune extraordinară numai cu acest proiect de lege. (…) În şedinţa de data trecută am sugerat staff-ului tehnic să facă o adresă către Biroul permanent şi să ne lămurească (…) dacă vom lucra pe celelalte proiecte de lege. Biroul permanent nu ne-a răspuns şi atunci, conform legii, am spus că lucrăm pe ceea ce am fost sesizaţi. Şi nimic nu ne împiedică ca, de lunea viitoare, să vină şi proiectele lor şi atunci, tot pe procedură, să stabilim ce facem cu ele”, a spus Ciprian Nica.
Întrebat dacă va fi sesiune extraordinară săptămâna aceasta pe proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice, el a răspuns : „Pentru această lege, eu nu cred că vom putea ţine sesiune extraordinară”.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, să discute despre o lege a insolvenţei persoanelor fizice, în baza proiectului iniţiat de către deputata PSD, Ana Birchall, hotărârea fiind luată după discuţii în care liberalii şi social-democraţii s-au acuzat reciproc de tergiversarea legii.