Cine preia ŞEFIA SRI după demisia lui George Maior

GEORGE MAIOR a demisionat de la şefia SRI. Până la numirea unui nou director al Serviciului, interimatul va fi asigurat de prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Mihai Coldea. 
Iulian Tudor
27 ian. 2015, 12:14
Cine preia ŞEFIA SRI după demisia lui George Maior

George Maior, directorul SRI, şi-a dat demisia, marţi, la o săptămână după ce a criticat dur decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţional proiectul legii securităţii cibernetice.

Prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Mihai Coldea, va asigura conducerea interimară a Serviciului.

Numele lui Florian Coldea a apărut în două scandaluri referitoare la folosirea SRI în urmărirea activităţii unor judecători şi a unor politicieni, în scopuri politice.

Preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, a susţinut, în primăvara anului 2007, după ce Curtea Constituţională a avizat negativ propunerea Parlamentului de suspendare a şefului statului, că Traian Băsescu a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii.

Liderul social-democrat a spus, atunci, că judecătorii respectivi au fost şantajaţi şi a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu.

CITEŞTE ŞI Augustin Zegrean denunţă presiuni în problema legilor siguranţei naţionale

În replică, directorul SRI declara că nu a existat nicio solicitare de verificare a judecătorilor Curţii Constituţionale din partea vreunei persoane sau instituţii, inclusiv a preşedintelui Traian Băsescu, şi că nu s-au făcut informări pe această temă vreunui beneficiar, inclusiv şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu, suspendat la acea vreme, a dat asigurări, la jumătatea lunii mai, că nu a folosit serviciile secrete pentru a afla informaţii despre judecătorii de la Curtea Constituţională şi că, după ce va reveni în funcţie, se va afla cum a ajuns bileţelul de la SRI la liderul PSD Mircea Geoană.

Comisia parlamentară de control SRI i-a audiat atât pe Coldea, cât şi pe alţi membri ai conducerii SRI. În urma unei anchete interne, SRI a elaborat un raport pe care l-a trimis comisiei parlamentare. Comisia a aprobat, prin consens, raportul trimis de SRI, stabilind că nu a fost vorba de acţiuni de poliţie politică în cazul bileţelelor semnate de Florian Coldea.

Comisia a semnalat unele nereguli în funcţionarea Serviciului şi a făcut recomandări, care au fost trimise CSAT, de către conducerile celor două Camere ale Parlamentului, „pentru elaborarea legilor siguranţei”.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a publicat, în septembrie 2007, două documente oficiale, primul referitor la urmărirea de către SRI a senatorului liberal Norica Nicolai, iar celălalt, ştampilat, vizat şi semnat de Coldea, având următorul conţinut: „Domnule Director, Vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» în Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»”.

Directorul SRI George Maior a fost audiat de Comisia SRI. El a declarat că nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP şi a precizat că în Serviciu fusese iniţiată o anchetă în legătură cu acest subiect, care urma să dureze o săptămână.

Rezultatele anchetei au fost trimise comsiei parlamentare, care a concluzionat că Serviciul emisese 13 note către „factorul de decizie” despre persoane şi partide, inclusiv despre premier şi ministrul Justiţiei. Potrivit comisiei, respectivele persoane şi partide vizate aparţin spectrului politic faţă de care antipatia „factorului de decizie informat” este notorie, existând supoziţia de valorificare părtinitoare a informaţiilor, favorizând partide sau persoane.

CITEŞTE ŞI George Maior, directorul SRI, şi-a dat demisia. Klaus Iohannis a acceptat-o

După demisia lui Maior, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să propună o nouă persoană la şefia SRI, iar Parlamentul urmează să facă numirea

„Serviciul Român de Informaţii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comuna, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”, prevede Legea de organizare şi funcţionare a SRI.

Citeşte şi GEORGE MAIOR, despre DEMISIA de la SRI: Întotdeauna îmi ţin cuvântul. Preşedintele va lua o decizie VIDEO

De asemenea, Constituţia prevede că Parlamentul numeşte, la propunerea Preşedintelui României, directorii serviciilor de informaţii.

George Maior se afla la conducerea SRI din octombrie 2006, fiind propus de preşedintele la acea vreme Traian Băsescu.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'