RAPORTUL MCV pentru România şi Bulgaria va fi publicat miercuri: Critici dure pentru Parlament

Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor fi discutate, miercuri, în Colegiul comisarilor, şi vor fi publicate în aceeaşi zi, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva.
Romania TV
27 ian. 2015, 12:13
RAPORTUL MCV pentru România şi Bulgaria va fi publicat miercuri: Critici dure pentru Parlament

RAPORT MCV: „Comisarii vor discuta miercuri ultimele evoluţii şi progrese în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei din Bulgaria şi România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva.

Raportul va fi publicat după încheierea reuniunii Colegiului comisarilor, la ora 12:00 (13:00, ora României).

Surse europene au precizat recent, pentru MEDIAFAX, că raportul pentru România va fi mai bun decât precedentul, cel din ianuarie 2014.

„Oaia neagră” va fi, din nou, Parlamentul care va fi criticat mai ales pentru unele decizii de a refuza ridicarea imunităţii unor parlamentari cu probleme în justiţie.

Kristalina Gheorghieva NU a auzit nimic despre o SEPARARE a României de Bulgaria prin MCV

Aceleaşi surse au susţinut că raportul pentru România va fi mai bun decât cel pentru Bulgaria.

MCV a fost introdus în ianuarie 2007 la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, pentru monitorizarea reformei justiției și a combaterii corupției în cele două țări.

Potrivit draftului raportului MCV din acest an, prezentat de Agerpres, cele două puncte vulnerabile pentru care Bulgaria este criticată sunt lacunele în executarea pedepselor de către cei condamnați pentru fapte cu caracter penal și disfuncționalitățile din sistemul de alocare ”aleatorie” a cazurilor în instanță către judecători.

Documentul menționează că a sporit numărul și viteza de soluționare a cazurilor ce vizează corupția și criminalitatea organizată, însă principalele întârzieri se înregistrează în faza procesului în instanță, unde de multe ori și după amânări repetate judecătorii retrimit dosarele la procuratură, ceea ce a fost interpretat la nivelul opiniei publice drept o negare a actului de justiție de către judecători.

Un motiv al ritmului lent al reformelor în justiție, reținut de raportul MCV, este succedarea rapidă a trei guverne la Sofia, ceea ce a blocat activitatea legislativă a parlamentului.

Raportul arată că în următoarea etapă Bulgaria ar trebui să demonstreze că reforma este percepută ca o prioritate politică și că este necesar să se asigure un consens și acțiuni concrete pentru implementarea reformei.

În plus, Ministerul Justiției bulgar ar trebui să pregătească amendamente la Codul Penal cât mai rapid posibil, conform draftului raportului MCV, care susține că este nevoie de măsuri anticorupție la nivel înalt, mai ales pentru depistarea cazurilor de trafic de influență, abuz de putere și dare/luare de mită.

Autoritățile de la Sofia mai sunt criticate și pentru faptul că recomandarea din rapoartele MCV ca Ministerul Justiției să elaboreze o strategie anticorupție la nivel național nu a fost încă pusă în practică.

Documentul recunoaște totuși că de la precedentul raport din cadrul MCV în Bulgaria au fost adoptate măsuri eficiente contra corupției la nivel local, un exemplu în acest sens fiind arestarea unor primari.

Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare s-a aflat şi pe agenda discuţiilor pe care le-a avut, pe 19 şi 20 ianuarie, la Bruxelles, ministrul român al Justiţiei, Robert Cazanciuc, cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, cel care se ocupă de raport, şi cu comisarul pentru Justiţie, Vera Jourova.

Înainte de vizita la Bruxelles, Cazanciuc a declarat că România va avea un raport MCV pozitiv, pentru al doilea an consecutiv, potrivit evaluărilor făcute de autorităţile de la Bucureşti după discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene şi ai statelor membre.

Citeşte şi Iohannis îşi explică declaraţiile: Nu am spus că MCV-ul trebuie ridicat acum. A fost un apel la muncă

În 15 ianuarie, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a discutat cu Jean-Claude Juncker despre MCV.

„Domnul preşedinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru România în chestiunea intrării României în spaţiul Schengen. Am discutat despre MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Peste câteva zile doar, vom avea un nou raport pe această speţă. Am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că, în următorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza această procedură cu succes, fiindcă România a făcut progrese semnificative în consolidarea instituţiilor statului, în implementarea reformelor structurale, în consolidarea statului de drept şi consolidarea independenţei justiţiei”, a spus Iohannis.

„Am avut puncte de vedere, practic, identice în această chestiune”, a adăugat preşedintele Iohannis.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România! Regulă pentru românii care stau cu chirie
Playtech.ro
37.000 de lei de la stat pentru o maşină nouă. Programul Rabla 2025, ghid de finanţare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Codul Muncii. Modificări majore care vor afecta toți angajații
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lege nouă pentru proprietarii de apartamente. E nevoie doar de aprobarea asociației. Primăria îți permite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Zelenski l-a enervat iar pe Trump. Americanii au oprit brusc negocierile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”