Economist BERD: riscurile cu francul elveţian pentru Europa de Est sunt exagerate

Pieţele au reacţionat în mod exagerat în faţa riscurilor apărute la adresa Europei de Est în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la pragul minim al cursului de schimb euro-franc, a declarat luni Piroska Nagy, economist la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Filip Stan
27 ian. 2015, 20:16
Economist BERD: riscurile cu francul elveţian pentru Europa de Est sunt exagerate

Decizia neaşteptată din data de 15 ianuarie a Băncii Naţionale a Elveţiei, de a renunţa la pragul de 1,20 franci pentru un euro, a provocat o undă de şoc pe pieţele valutare iar monedele din Ungaria, Polonia şi România s-au depreciat pe fondul îngrijorărilor cu privire la capacitatea debitorilor de a rambursa creditele în franci contractate înaintea crizei financiare din 2008 când cursul de schimb al francului era mult mai mic decât în prezent.

Spre deosebire de perioada de vârf a crizei financiare, când creditele în franci riscau să prăbuşească băncile din Europa de Est, în prezent riscurile sunt ‘gestionabile’, consideră Piroska Nagy, în condiţiile în care eforturile din ultimii ani ale guvernelor şi organismelor de reglementare au condus la diminuarea creditelor cu probleme. ‘Ţările din regiune au făcut progrese în reducerea expunerii pe creditele în valută, în special pe cele în franci. Pericolul unui risc sistemic este redus, spre deosebire de situaţia din perioada de vârf a crizei financiare. Pieţele îşi vor da semna de acest lucru după ce lucrurile se vor calma’, a spus Piroska Nagy.

În perioada care a trecut de la decizia Băncii Naţionale a Elveţiei, leul românesc s-a depreciat cu 17,4% în raport cu francul elveţian, zlotul polonez a pierdut 16,9% din valoare iar forintul ungar s-a depreciat cu 15,3%.

Economistul BERD consideră că la debutul crizei financiare globale şocul creditelor în franci era unul periculos în cazul Ungariei, unde 97% din creditele ipotecare erau denominate în franci, însă între timp autorităţile de la Budapesta au eliminat practic creditele în valută. În Polonia, ‘problema creditelor în franci nu a fost niciodată o chestiune importantă’, a apreciat Piroska Nagy, în condiţiile în care aceste credite sunt echivalente cu aproximativ 8% din economia poloneză şi sunt deţinute de debitorii de calitate. În prezent, autorităţile de la Varşovia analizează posibilitatea introducerii unor măsuri pentru a limita efectele aprecierii francului.

În condiţiile în care un număr relativ mic de gospodării sunt afectate de aprecierea francului, Piroska Nagy consideră că în prezent principalul pericol constă în ‘amplificarea costurilor politice’. Având în vedere că expunerea pe creditele în franci ‘poate genera reacţii de panică, ar putea fi timpul să fie găsite soluţii, în colaborare cu industria bancară, pentru a soluţiona odată pentru totdeauna această situaţie’, a declarat Piroska Nagy.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'