Centrul a fost dezvoltat cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti şi este dedicat educaţiei copiilor cu autism bazat în principal pe intervenţii precum analiza comportamentală aplicată (terapia ABA), logopedie, terapie ocupaţională şi kinetoterapie care au recunoaştere internaţională în intervenţia pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi funcţionează pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală.
Preşedintele Asociaţie „Învingem Autismul”, Andreea Sorescu, a precizat că centrul poate să asigure servicii pentru 23 de copii, nouă dintre aceştia beneficiind de un program personalizat de intervenţie realizat în urma evaluării nevoilor individuale pentru a se integra social şi în şcoală.
Ceilalţi 14 copi vor beneficia pentru început de grupurile de socializare (denumite după-amieze vesele) şi grupuri de terapie prin dans şi artă.
Centrul este dedicat învăţării activităţilor funcţionale care să faciliteze copiilor independenţă la şcoală, acasă şi în diverse medii sociale sau funcţionale.
Programul de lucru al copiilor înscrişi în centru cuprinde activităţi unu la unu de analiză comportamentală aplicată (adică fiecare copil va lucra cu un tutore), logopedie, terapie ocupaţională şi kinetoterapie.
„Copii participă la grupuri de socializare şi de joacă pe tot parcursul zilei dobândind astfel abilităţi care să îi ajute să se integreze în învăţământul de masă alături de copii cu o dezvoltare tipică. Asociaţia «Învingem Autismul» are parteneriate cu grădiniţe şi şcoli prin care se urmăreşte integrarea şcoalară a beneficiarilor”, a declarat Andreea Sorescu.
Ea a spus că mai ezistă solicitări pentru a primi şi alţi copii în centru, însă terapiile specializate nu permit un număr foarte mare.
De programul personalizat de intervenţie a copiilor cu autism se va ocupa o echipă de 13 specialişti care sunt în mod constant formaţi şi evaluaţi de consultanţi străini din Statele Unite şi Finlanda.
Directorul executiv al centrului, Elena Stoican, a declarat că centrul a fost dezvoltat pentru a oferi un sprijin famililor care au copii cu autism, dar şi pentru copii, astfel încât să fie un loc în care ei să se simtă fericiţi şi să poată beneficia de terapia de care au nevoie, de acelaşi standarde ca în centrele din străinătate.
Coordonatorul echipei de specialişti, Steven Richardson, a declarat că a deschis multe centre pentru copii cu autism care ofereau doar analiză comportamentală aplicată, iar centrul de la Bucureşti reprezintă o provocare şi pentru el, întrucât este primul centru multidisciplinar care oferă în plus şi kinetoterapie, logopedie şi integrare şcolară.
La rândul său, consilierul general de la primăria Capitalei, Carmen Nemeş, a declarat că a pus Consiliul General la dispoziţia Asociaţiei spaţiul în care va funcţiona centrul şi a declarat că acesta este doar un prim pas, întrucât municipalitatea intenţionează să deschidă un centru de excelenţă mult mai mare la nivelul Capitalei destinat persoanelor cu autism.
Directorul general de la Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul Capitalei funcţionează alte patru centre care mai oferă servicii pentru copii cu autism. Ea a precizat că în toate cele cinci centre din Capitală nu sunt mai mult de o sută de copii care primesc servicii specializate.
Cosmina Simean a mai spus că din punctul său de vedere acesta este doar un prim pas, considerând că este inadmisibil să nu existe servicii specializate pentru tulburările din spectrul autist care să ajute copiii să se dezvolte suficient pentru a putea fi integraţi în învăţământul de masă.
Potrivit reprezentanţilor „Asociaţiei Învingem Autismul” costurile lunare pentru terapia unui copil cu autism ajung la 6.000 de lei acasă şi la 4.000 de lei în centru, familiile care optează pentru serviciile oferite de centrul deschis joi trebuind să acopere aproximativ 40 la sută din costuri.