Klaus Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorii: Locul României este în spaţiul Schengen

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că locul României este în zona Schengen, arătând că țara noastră îndeplinește criteriile de aderare la spațiul de liberă circulație și că "orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice". Şeful statului s-a întâlnit, joi, la Cotroceni, cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
Iulian Tudor
29 ian. 2015, 10:28

"Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la spațiul Schengen și prin adoptarea monedei euro. Locul României este în spațiul Schengen, stat membru cu drepturi egale și depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la spațiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice. Deficitul cel mare de care suferă statele membre ale UE nu este cel exprimat în bugetele naționale, ci în lipsa încrederii între parteneri, care duce la discriminare. Cred că putem depăși acest moment. Datoria partenerilor noștri europeni este de a fi corecți în evaluările lor și în implementare regulilor, credem în reguli care se respectă și care nu se schimbă în funcție de interese trecătoare", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați în România.

El a subliniat că, în conformitate cu asigurările primite din partea instituțiilor europene, România se așteaptă să devină stat membru al spațiului Schengen. De asemenea, șeful statului a arătat că, în spiritul unității și al solidarității, atât de necesare în prezent, România este pregătită să contribuie la perfecționarea sistemului Schengen.

"Este nevoie, pe de-o parte, ca libertatea de circulație, libertate fundamentală, să nu fie afectată, iar pe de altă parte să fie asigurat un control mai riguros la granițele externe ale UE", a adăugat președintele Iohannis.

El a menționat că rapoartele succesive pozitive pe MCV sunt o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă a țării noastre.

"Concluziile succesive pozitive ale rapoartelor pe MCV reprezintă o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă pe toate planurile — combaterea corupției, funcționarea instituțiilor, creșterea transparenței și a credibilității. Suntem convinși că vor fi urmați pe mai departe pași drepți, corecți, pentru a începe procesul de phasing out al MCV pentru România", a arătat Iohannis.

El a subliniat că "în fața dificultăților și a avertismentelor de orice natură, România își reafirmă angajamentul față de proiectul european fiind ferm convinsă de superioritatea modelului politic, economic și de securitate al UE".

„Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la spațiul Schengen și prin adoptarea monedei euro. Locul României este în spațiul Schengen, stat membru cu drepturi egale și depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la spațiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice. Deficitul cel mare de care suferă statele membre ale UE nu este cel exprimat în bugetele naționale, ci în lipsa încrederii între parteneri, care duce la discriminare. Cred că putem depăși acest moment. Datoria partenerilor noștri europeni este de a fi corecți în evaluările lor și în implementare regulilor, credem în reguli care se respectă și care nu se schimbă în funcție de interese trecătoare”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați în România.

El a subliniat că, în conformitate cu asigurările primite din partea instituțiilor europene, România se așteaptă să devină stat membru al spațiului Schengen. De asemenea, șeful statului a arătat că, în spiritul unității și al solidarității, atât de necesare în prezent, România este pregătită să contribuie la perfecționarea sistemului Schengen.

„Este nevoie, pe de-o parte, ca libertatea de circulație, libertate fundamentală, să nu fie afectată, iar pe de altă parte să fie asigurat un control mai riguros la granițele externe ale UE”, a adăugat președintele Iohannis.

El a menționat că rapoartele succesive pozitive pe MCV sunt o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă a țării noastre.

„Concluziile succesive pozitive ale rapoartelor pe MCV reprezintă o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă pe toate planurile — combaterea corupției, funcționarea instituțiilor, creșterea transparenței și a credibilității. Suntem convinși că vor fi urmați pe mai departe pași drepți, corecți, pentru a începe procesul de phasing out al MCV pentru România”, a arătat Iohannis.

El a subliniat că „în fața dificultăților și a avertismentelor de orice natură, România își reafirmă angajamentul față de proiectul european fiind ferm convinsă de superioritatea modelului politic, economic și de securitate al UE”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI