Isărescu: Fixarea cursului de schimb între leu şi franc este o fantezie la oră de seară la televizor

Fixarea cursului de schimb între leu și franc, indiferent de celelalte valute, indiferent de consecințele economice reprezintă o "fantezie la oră de seară la televizor" și discuții pentru rating, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit căruia banca centrală nu poate să ia deciziile de politică monetară după ratingul televiziunilor.
Iulian Tudor
30 ian. 2015, 13:14
Isărescu: Fixarea cursului de schimb între leu şi franc este o fantezie la oră de seară la televizor

„Dacă sunt la această temă, a manierei în care abordăm un șoc extern de o asemenea amploare (aprecierea puternică a francului elvețian — n.r.), dați-mi voie să lămuresc trei abordări. Sper că sunt numai pripite sau create din confuzie, dar ele aproape au monopolizat dezbaterea publică și cred că au creat multe probleme de înțelegere în rândul opiniei publice”, a declarat vineri guvernatorul BNR, în cadrul conferinței de presă intitulată „Problema creditelor în franci elvețieni”.

În primul rând, șeful băncii centrale s-a referit la propunerea lansată în spațiul public de a fixa cursul leului de cel al francului, indiferent de celelalte valute, prin intervenții în franci elvețieni. Mugur Isărescu a explicat că o astfel de măsură este imposibil de adoptat în condițiile în care pe piața valutară internațională se stabilesc cotațiile în timp real între marile capitale ale lumii pe 0,001% (diferență de curs). „Apeși pe un buton și platformele de tranzacționare echilibrează cursurile. Păi cum să funcționeze o diferență de 20%? Deci, cu toate că aș spune că este este o fantezie la oră de seară la televizor…trebuie să lămurim…este nu numai nerealistă, este un vis, nu se poate face așa ceva”, a explicat Isărescu.

Isărescu:Conversia tuturor creditelor în franci la cursul istoric ar determina pierderi de 5,7 miliarde de lei

O a doua idee vehiculată în spațiul public la care s-a referit guvernatorul BNR este fixarea cursului leu-franc indiferent de consecințe. „Putem face asta! BNR intervine puternic, aduce cursul la nivelul de dinainte de 14 ianuarie. Prima consecință este că leul se apreciază la 3,7 lei/euro! Aș putea spune că este un scenariu horror datorită consecințelor sale”, a explicat Isărescu. El a precizat că o astfel de măsură ar duce la „amputarea” cu 20% a veniturilor exportatorilor, ar sugruma exporturile cu consecințe pe creșterea economică. În opinia sa, o astfel de măsură ar duce țara în recesiune puternică, cu creștere de șomaj, stimularea importurilor, iar deficitul de cont curent ar crește la 5 — 6 — 10% din PIB. „În aceste condiții leii din piață dispar, iar ce s-a întâmplat în 2008 ar fi o jucărie”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat și de ce Banca Națională nu a putut interzice creditele în franci elvețieni arătând că o astfel de măsură nu numai că ar fi fost în contradicție cu principiile de aderare la Uniunea Europeană, dar banca centrală a avertizat ce înseamnă libertatea dată de apartenența la spațiul UE. „Această libertate este echivalent cu libertatea de a călători într-o lume în care există terorism. Interdicția ar fi fost un fel de auto excludere din această zonă a convertibilității totale”, a mai spus Isărescu.

Referitor la creditul personal, guvernatorul BNR a amintit că s-au luat măsuri de restricționare, menționând doar majorarea ratei rezervelor minime obligatorii la valută la 40%.

Șeful BNR a atras atenția și asupra catalogării publice a francului ca „monedă toxică”, precizând că sintagma reprezintă un derapaj verbal regretabil. „Iar comparația francului cu rubla este antologică…probabil va face deliciul nostru ca bancul cu Lenin în Elveția”, a mai spus Isărescu.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Locul în care rușii și ucrainenii trăiesc în pace. E aproape de România, ambele tabere au proprietăți aici, statul face parte din NATO
Capital.ro
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Playtech.ro
Un nou cutremur a lovit România! Câte grade a avut. S-a simțit cel mai tare la...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina Ilieș și Bianca Drăgușanu s-au mângâiat pe posterioare!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Zayn Malik își amână concertele din SUA după moartea fostului coleg Liam Payne
MediaFlux
Pensii 2025. Ministerul Muncii anunță cine sunt românii care NU vor primi bani în plus
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale