SCANDAL la UMF Iaşi: STENOGRAME cu profesorii cercetaţi pentru luare de mită

Dosarul de corupţie în care sunt implicaţi soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, ambii cadre universitare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa" din Iaşi, ar putea avea repercusiuni şi asupra studenţilor care au dat şpagă pentru a promova la examene.
Iulian Tudor
03 feb. 2015, 07:28
SCANDAL la UMF Iaşi: STENOGRAME cu profesorii cercetaţi pentru luare de mită

Procurorul ieşean Oana Andreea Nica a început urmărirea penală în acest caz şi pentru infracţiunea de dare de mită, cercetările urmând a se îndrepta împotriva studenţilor, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Cele 20 de carnete de student cu “file” de 100 de euro, descoperite de anchetatori în biroul lui Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase, reprezintă doar cireaşa de pe tort pentru procurorii DNA.

În aceeaşi zi, procurorii au discutat cu o persoană de la UMF, care este martor cu identitate protejată în acest dosar şi care “a confirmat aceste practici pe care le au unele cadre didactice ale UMF de colectare a mitei de la studenţii interesaţi”, după cum se arată în ordonanţele procurorilor. De asemenea, în aceleaşi documente se mai precizează că aceste “practici” funcţionează de “ani de zile” şi că implicaţi sunt şi soţii Dorobăţ.

După discuţia cu martorul protejat, procurorii au primit informaţia că a doua zi, vineri, 30 ianuarie, o nouă serie de studenţi va merge la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a-i remite lui Carmen Dorobăţ mită.

30 de studenţi erau “programaţi” în acea zi pentru a plăti fiecare câte 100 de euro, au mai spus anchetatorii, aceştia precizând că examenul pe care tinerii îl cumpărau urma să aibă loc în aceeaşi zi, la ora 15.00.
Studenţii au intrat în biroul lui Dorobăţ între orele 9.00 şi 10.30, lăsând carnetele cu bani. La 10.35, procurorii DNA au descins în birou şi au găsit 18 carnete de student şi două plicuri, conţinând suma totală de 2.000 de euro.

Înainte de venirea procurorilor, la ora 9.41, Carmen Dorobăţ şi-a sunat soţul şi a discutat cu acesta despre faptul că notele de la proba practică a examenului de Anestezie Generală nu erau încă afişate.
 
Potrivit procurorilor, Dorobăţ i-a spus soţului să îi primească pe toţi şi la examenul teoretic, deşi mulţi dintre tineri nu promovaseră proba practică. „Ca să nu spună vreunul că…” şi „Deci eu te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu te enervezi! Da?”, i-ar fi spus Carmen Dorobăţ soţului, potrivit interceptărilor de la dosar.

Ulterior flagrantului de la Spitalul de Boli Infecţioase, procurorii au mers la Spitalul de Neurochirurgie, unde au identificat lucrările la disciplina de Anestezie Generală, aflând că majoritatea studenţilor nu obţinuse nota 5.

Cum au motivat procurorii arestarea

În referatul de propunere a arestării întocmit pe numele soţilor Dorobăţ, procurorii DNA spun că lăsarea în libertate a celor doi doctori ar afecta grav încrederea opiniei publice, invocând, de asemenea, “ascendentul” pe care cei doi soţi l-ar avea asupra studenţilor, fapt dovedit şi cunoscut de aceştia din generaţie în generaţie.

Activitatea lor se caracterizează, în mod concret, printr-un număr mare de acte materiale, inculpaţii dovedind o persistenţă infracţională rar întâlnită, o abilitate, specializare şi o îndrăzneală infracţională ieşite din comun. Urmărirea penală demarată în cauză converge spre demascarea unui sistem nociv de promovare a examenelor susţinute în cadrul UMF Iaşi, practică perpetuată creând convingerea în rândul studenţilor că, fără a da diferite sume de bani celor doi inculpaţi, nu pot promova examene indiferent de cunoştinţele pe care le aveau„, au precizat procurorii DNA Iaşi.

Citeşte şi: STENOGRAME XXX cu Dumitru Păduraru, „maniacul sexual” de la catedra UMF Iaşi

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
Capital.ro
Demisie de răsunet în televiziune. O celebră prezentatoare a părăsit pupitrul știrilor după 20 de ani: Mi-au ajuns
Playtech.ro
Cum a apărut Carmen Iohannis în prima zi de școală. Toți au rămas mască, uluitor cum s-a îmbrăcat prima-doamnă
DailyBusiness
Lovitură pentru fumători! Se SCUMPESC toate țigările începând de azi!
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Elena Udrea stoarce lacrimi. Citiți acest mesaj!
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare
Cancan.ro
EXCLUSIV | Dan Negru, amenințat cu moartea și luat la ”șuturi” în plină stradă! ”Vei plăti prețul suprem!” De la ce a pornit totul?
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cât costă un buchet de flori în prima zi de școală! Ce preț au aranjamentele si coșulețele la florăriile din București
Capital.ro
Te lasă fără bani în contul bancar. Înșelătoria din România aproape imposibil de depistat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Rusia depășește Ucraina în consumul de muniție, dar Kievul reduce diferența
MediaFlux
BĂTAIE între ADELA POPESCU și RADU VÂLCAN! Totul a fost FILMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...