Procurorul ieşean Oana Andreea Nica a început urmărirea penală în acest caz şi pentru infracţiunea de dare de mită, cercetările urmând a se îndrepta împotriva studenţilor, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Cele 20 de carnete de student cu “file” de 100 de euro, descoperite de anchetatori în biroul lui Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase, reprezintă doar cireaşa de pe tort pentru procurorii DNA.
În aceeaşi zi, procurorii au discutat cu o persoană de la UMF, care este martor cu identitate protejată în acest dosar şi care “a confirmat aceste practici pe care le au unele cadre didactice ale UMF de colectare a mitei de la studenţii interesaţi”, după cum se arată în ordonanţele procurorilor. De asemenea, în aceleaşi documente se mai precizează că aceste “practici” funcţionează de “ani de zile” şi că implicaţi sunt şi soţii Dorobăţ.
După discuţia cu martorul protejat, procurorii au primit informaţia că a doua zi, vineri, 30 ianuarie, o nouă serie de studenţi va merge la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a-i remite lui Carmen Dorobăţ mită.
30 de studenţi erau “programaţi” în acea zi pentru a plăti fiecare câte 100 de euro, au mai spus anchetatorii, aceştia precizând că examenul pe care tinerii îl cumpărau urma să aibă loc în aceeaşi zi, la ora 15.00.
Studenţii au intrat în biroul lui Dorobăţ între orele 9.00 şi 10.30, lăsând carnetele cu bani. La 10.35, procurorii DNA au descins în birou şi au găsit 18 carnete de student şi două plicuri, conţinând suma totală de 2.000 de euro.
Înainte de venirea procurorilor, la ora 9.41, Carmen Dorobăţ şi-a sunat soţul şi a discutat cu acesta despre faptul că notele de la proba practică a examenului de Anestezie Generală nu erau încă afişate.
Potrivit procurorilor, Dorobăţ i-a spus soţului să îi primească pe toţi şi la examenul teoretic, deşi mulţi dintre tineri nu promovaseră proba practică. „Ca să nu spună vreunul că…” şi „Deci eu te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu te enervezi! Da?”, i-ar fi spus Carmen Dorobăţ soţului, potrivit interceptărilor de la dosar.
Ulterior flagrantului de la Spitalul de Boli Infecţioase, procurorii au mers la Spitalul de Neurochirurgie, unde au identificat lucrările la disciplina de Anestezie Generală, aflând că majoritatea studenţilor nu obţinuse nota 5.
Cum au motivat procurorii arestarea
În referatul de propunere a arestării întocmit pe numele soţilor Dorobăţ, procurorii DNA spun că lăsarea în libertate a celor doi doctori ar afecta grav încrederea opiniei publice, invocând, de asemenea, “ascendentul” pe care cei doi soţi l-ar avea asupra studenţilor, fapt dovedit şi cunoscut de aceştia din generaţie în generaţie.
„Activitatea lor se caracterizează, în mod concret, printr-un număr mare de acte materiale, inculpaţii dovedind o persistenţă infracţională rar întâlnită, o abilitate, specializare şi o îndrăzneală infracţională ieşite din comun. Urmărirea penală demarată în cauză converge spre demascarea unui sistem nociv de promovare a examenelor susţinute în cadrul UMF Iaşi, practică perpetuată creând convingerea în rândul studenţilor că, fără a da diferite sume de bani celor doi inculpaţi, nu pot promova examene indiferent de cunoştinţele pe care le aveau„, au precizat procurorii DNA Iaşi.
Citeşte şi: STENOGRAME XXX cu Dumitru Păduraru, „maniacul sexual” de la catedra UMF Iaşi