Şedinţa Comisiei SRI s-a desfăşurat cu uşile închise şi a început la ora 10.00. Florian Coldea a fost audiat timp de aproape cinci ore.
„Am avut o dezbatere și conducerea SRI ne-a prezentat starea de securitate națională la începutul anului 2015. Al doilea punct — o analiză în perspectiva anului 2015 a posibilei dinamici a principalelor riscuri și amenințări la securitatea națională și a manierei în care SRI este pregătit să contracareze aceste riscuri. Punctul trei — am analizat implicațiile la nivelul funcționării SRI a demisiei directorului SRI George Maior. La punctul patru am avut o dezbatere în care am solicitat punctul de vedere și poziția SRI privind implicațiile pe care modificările legislative din ultima perioadă le-au avut asupra funcționării SRI și a capacității de a preveni riscurile la adresa securității naționale. La punctul 5 am avut o autosesizare a comisiei privind acuzațiile și afirmațiile făcute în ultima perioadă, în spațiul public la adresa SRI, la adresa domnului director interimar Florian Coldea”, a precizat Pop.
„Până în acest moment nu a venit nicio plângere scrisă sau măcar un telefon care să ne sesizeze. Ne-am autosesiazat.
Fiecare coleg din comisie, indiferent de partidul din care face parte, a adresat personal toate acele întrebări necesare lămuririi afirmaţiilor făcute în spaţiul public”, a mai spus Georgian Pop.
După plecarea şefului interimar al SRI, membrii Comisiei au luat în discuţie raportul intern al SRI, realizat în urma acuzaţiilor Elenei Udrea.
„Da, dar vine chiar generalul care l-a făcut. Ăsta e un capitol separat, raportul intern (…) E în dezbatere (subiectul legat de acuzaţiile Elenei Udrea, n.r.), dar vine raportul intern care se prezintă în lipsa domnului general Coldea, pentru că este o chestie de subordonare. După ce mai avem întrebări de pus vine şi raportul, ne facem o imagine completă. Dar vrem ca la întrebări să stea şi cei care au făcut raportul ăsta, ca să ştim ce vrem noi să întrebăm”, a spus senatorul PSD Daniel Savu.
CITEŞTE ŞI ELENA UDREA, în faţa celei mai grele zile din viaţă. Azi află dacă va fi ARESTATĂ
…………………………………………………………………………………………………………………….
Președintele Comisiei, Georgian Pop, a precizat, înainte de şedinţă, că unul din punctele aflate pe ordinea de zi este cel legat de acuzațiile la adresa SRI.
„Vom analiza și vom face audieri și pe temele și acuzațiile lansate și afirmațiile făcute în spațiul public în ultima perioadă la adresa SRI sau la adresa conducerii Serviciului Român de Informații și fac aici o precizare foarte importantă. Din punct de vedere procedural, ne aflăm în situația în care Comisia s-a autosesizat. Precizez public că, până la data începerii acestei ședințe, deși acuzații publice au fost făcute de mai bine de o săptămână, nu am primit nicio informare sau solicitare oficială din partea cuiva să analizăm vreun aspect”, a afirmat Pop.
El a precizat că toate tematicile legate de acest subiect „sunt pur și simplu preluate de noi din mass-media”.
Georgian Pop a mai declarat că, pe ordinea de zi a ședinței de audiere a conducerii SRI, se află „cinci puncte extrem de importante, plecând de la analiza stării de securitate la începutul anului 2015, evoluția privind dinamica riscurilor de securitate, estimată de SRI în acest an,(…) impactul modificărilor legislative din ultima perioadă și modalitățile efective prin care aceste modificări legislative afectează activitatea de zi cu zi a SRI în prevenirea și contracararea riscurilor la adresa securității naționale”.
Conform unui comunicat de presă al Comisiei, audierea conducerii interimare a SRI va include următoarele tematici: evaluarea stării de securitate națională a României la începutul anului 2015, analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice — terorism, trafic de armament — cibernetice, spionaj, criminalitate organizată transnațională etc.), perspectivele de evoluție ale principalelor riscuri și amenințări la adresa securității naționale a României în anul 2015 și pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri, analiza situației generate de demisia lui George Maior din funcția de director al SRI, analiza situației generate de afirmațiile/acuzațiile la adresa SRI și a conducerii interimare a SRI, apărute în spațiul public în ultimele zile, analiza impactului modificărilor legislative din ultima perioadă asupra activității SRI”.
CITEŞTE ŞI SCANDALUL UDREA-COLDEA. Klaus Iohannis, aşteptat să intervină: Ar trebui convocat CSAT-ul
Parlamentarii PNL Cezar Preda şi Teodor Atanasiu, membri în Comisia de control al SRI, declarau, săptămâna trecută, că deputatul PSD Sebastian Ghiţă ar trebui să se recuze de la discuţiile privind scandalul în care este implicat, alături de Florian Coldea.
„Ne vom întâlni luni să discutăm, sperăm în absenţa domnului Ghiţă, care este în conflict de interese şi care nu se va prezenta la Comisie, şi vom face tot ceea ce e de făcut, adică o anchetă„, a declarat senatorul PNL Teodor Atanasiu.
El a menţionat că ancheta comisiei priveşte doar „legalitatea modului în care SRI îşi desfăşoară activitatea”, nu şi pe marginea anchetei interne a Serviciului dispusă în urma declaraţiilor Elenei Udrea.
De asemenea, deputatul PNL Cezar Preda a arătat că, în cazul discuţiilor din Comisia SRI care îl privesc şi pe Sebastian Ghiță, acesta să nu participe.
CITEŞTE ŞI Udrea: Coldea are nevoie de timp să muşamalizeze lucrurile. Eventual, până mă „rezolvă” pe mine
Deputatul PMP Elena Udrea a declarat, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au „o foarte bună relaţie”.
Udrea a mai precizat că a depus la DNA un denunţ împotriva actualului director interimar al SRI Florian Coldea, pe care îl acuză că a instrumentat campania împotriva sa, în denunţ fiind amintită şi Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA.
În acelaşi interviu, Elena Udrea afirmă că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea.