Petrochemical Holding Gmbh, care deţine peste 95% din acţiunile Rafo Oneşti, cere celorlalţi acţionari ca, „datorită situaţiei financiare”, directorul general să fie împuternicit „să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei”, se arată într-un raport trimis la Bursa din Bucureşti, privind actualizarea ordinii de zi a AGA din 18 februarie, scrie economica.net.
Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor „se va stabili în baza preturilor utilajelor pe piaţa second – hand (utilaje folosite, dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare / cumpărare”.
Rafinăria din Oneşti nu mai funcţionează din 2008, de când majoritatea angajaţilor au fost trimişi acasă, fiind păstraţi doar câţiva pentru conservarea instalaţiilor. Soarta rafinăriei s-a tranşat însă în ultimii doi ani. În acest interval RAFO a trecut la o lichidizare totală a activelor pe care le mai deţine. A vândut flota de vagoane şi locomotive, terenuri şi benzinăriile pe care le mai avea, pentru ca, în noiembrie 2013, să vândă rezerva de ţiţei de 42.000 de tone deţinută la Conpet şi care, prin lege, era necesară în cazul în care s-ar fi dorit reluarea activităţii. Din toate aceste vânzări, patronul RAFO ar fi strâns circa 40 de milioane de dolari, bani cu care, teoretic, s-ar fi putut reporni instalaţiile. Ruşii au ales însă lichidarea totală a activelor.
RAFO a fost înfiinţată în 1956 cu scopul de a procesa ţiţeiul nesulfuros, fiind una din cele mai mari rafinării de la noi din ţară. Are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone pe an.
După repetate scandaluri şi privatizări îndoielnice, rafinăria a ajuns în mâinile ruşilor, în anul 2009.