Potrivit lui Man, invitaţia a fost decisă de plenul Comisiei, în luna decembrie, iar alte subiecte ce vor fi abordate vizează bugetul şi investiţiile pe anul 2015 în penitenciare, gradul de ocupare şi jurisprudenţa CEDO referitoare la închisori, având în vede că statul român a pierdut multe procese.
De asemenea, membrii Comisiei şi-au propus să agreeze împreună cu invitaţii un grafic de vizite în penitenciare în care să fie verificate cele sesizate în memoriile adresate Comisiei – presupuse abuzuri vizând regimul de detenţie, cercetare abuzivă, rele tratamente etc.
Mircea Man a explicat că după această audiere va adresa plenului propunerea de a aproba constituirea unor comisii mixte pentru fiecare judeţ formate din deputaţii din zonă, un deputat al Comisiei de abuzuri şi un reprezentant al Ministerului Justiţiei care să viziteze fiecare penitenciar şi să verifice condiţiile reclamate.
Potrivit unei note a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, această Comisie a fost sesizată, în perioada 2012-2014, cu 260 de memorii din partea persoanelor care execută o pedeapsă privativă de libertate – 66 în 2012, 64 în 2013 şi 130 în primele 8 luni ale anului 2014.
Preşedintele Comisiei a afirmat că printre persoanele private de libertate care au sesizat Comisia se află şi politicieni, persoane publice sau rudele acestora.
„Un aspect pe care vreau să-l sesizez, că de foarte multe ori cei care au reuşit într-un fel sau altul să trimită petiţii Comisiei noastre sau altor instituţii, după ce s-a aflat acest lucru, ei într-un fel sau altul au fost persecutaţi. Acest lucru nu vrem să se mai întâmple. Aspectele sesizate Comisiei noastre îşi urmează cursul, fiind trimise instituţiilor abilitate. În aceste deplasări îi vom încuraja pe deţinuţi să facă aceste sesizări”, a spus Man.