Organizaţia Mondială a Sănătăţii a infirmat însă această idee, după ce a analizat diferenţa dintre numărul deceselor la bărbaţi şi la femei, dar şi cauza morţii acestora. În urma studiului a rezultat că fumatul este răspunzător de 60% dintre decese. Imediat după fumat, în „topul” cauzelor deceselor este alcoolul, vinovat în 20% din cazuri, se menţionează în Jurnalul Tobacco Control.
Studiul se bazează pe datele obţinute din 30 de ţări din Europa. În Islanda şi Marea Britanie, numărul deceselor bărbaţilor este mai mic decât în restul ţărilor, în timp ce în Lituania şi Ucraina numărul deceselor în rândul bărbaţilor este cel mai mare.
În majoritatea ţărilor europene, în 40 până la 60% dintre decesele înregistrate la bărbaţi fumatul este principalul vinovat. Excepţie fac Danemarca, Portugalia şi Franţa, unde acest procent este mai mic. În Malta însă, procentul este de peste 70%.
„Acest studiu arată că nu este pur şi simplu o diferenţă biologică între bărbaţi şi femei. Faptul că diferenţa dintre sexe variază între ţări arată că sunt cauze sociale, dar, în mare parte, decesele sunt legate de fumat”, susţine dr. Gerry McCartney, care a condus cercetarea pentru Medical Research Council din Marea Britanie.
În Regatul Unit, bolile legate de fumat, cum ar fi cancerul pulmonar şi afecţiunile cardiovasculare, cauzează 60% dintre decesele în rândul bărbaţillor. În aceeaşi ţară, femeile trăiesc în medie cu patru ani mai mult decât bărbaţii. „Nu este niciodată prea târziu să se renunţ la fumat. Este important să investim în servicii de sprijin pentru a ajuta oamenii să renunţe la acest obicei precum şi pentru a-l preveni în rândul tinerilor”, a declarat Natasha Stewart, de la British Heart Foundation.