„România este acum singurul stat membru care are o rată de absorbție sub 60% și nu mai are decât anul acesta pentru a încerca să folosească cât mai mult din finanțările care au venit pe perioada 2007-2013. Sigur că pe anul acesta se va face ce se mai poate face în lunile care mai sunt până în decembrie, dar ce este important este să nu trecem în următoarea perioadă de finanțare, 2014 — 2020, cu aceleași probleme. Deci, ele trebuie rezolvate înainte de a lansa noile apeluri pe noua perioadă financiară”, a declarat Filote, într-o conferință de presă la Camera de Comerț și Industrie (CCI) Prahova.
Aceasta a arătat că, potrivit ultimelor date, rata de absorbție a fondurilor europene de către România este de 56%, cu 20 de puncte procentuale sub media europeană, scrie Agerpres. ‘România este cu 20 de puncte procentuale sub medie, asta în condițiile în care toată lumea recunoaște că, în ultimii doi ani, s-au făcut eforturi și a crescut spectaculos rata de absorbție’, a afirmat șeful Reprezentanței CE în România.
Citeşte şi Angela Filote: România are nevoie de legea falimentului personal. FMI este de acord
Printre motivele care au făcut ca rata de absorbție să fie de sub 60%, Angela Filote a menționat ‘hățișul birocratic’ și schimbarea regulilor ‘în timpul jocului’. ‘Superbirocratizarea, hățișul birocratic în procedurile de accesare a fondurilor europene și schimbarea regulilor jocului în timpul jocului. (…) Această incertitudine legislativă și procedurală care face foarte mult rău’, a mai spus Filote.