Tabletă vs. manual tipărit la şcoală. Ce spun specialiştii

Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică şi biofizician, atrage atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi copiii care folosesc suporturi digitale în şcoli. Asociaţiile de Părinţi şi Profesori iau deja atitudine şi vin cu alternativa manualelor tipărite, concepute însă ţinând cont de ultimele descoperiri în plan pedagogic, psihologic şi estetic.
Romania TV
05 feb. 2015, 08:52
Tabletă vs. manual tipărit la şcoală. Ce spun specialiştii

Utilizarea suportului digital în procesul de învățare sau în lectura recreativă are un impact negativ atât asupra reconstrucției mentale a informațiilor, cât și asupra dezvoltarii neuronale și neuro-psihologice a copiilor, susţine Virgiliu Gheorghe, secretar ştiinţific al Institutului pentru Cercetări Psihosociale şi Bioetică.

„Părăsirea civilizaţiei Gutenberg în favoarea lumii digitale se va dovedi  în următorii câţiva ani a fi unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria şcolii moderne româneşti. De fapt, în aceste condiţii vom fi martorii apariţiei nu numai a unei generaţii practic analfabete, ci şi şi a unei generaţii în care problemele de învăţare şi dezabilitățile mentale vor constitui principala chestiune cu care se vor confrunta părinţii, instituţiile din domeniul educaţiei şi sănătăţii din ţara noastră. Cine va răspunde în faţa legii şi a poporului român pentru această măsură abuzivă şi iraţională prin care se încearcă înlocuirea manualelor cu tabletele în România?”, a declarat Virgiliu Gheorghe.

Citeşte şi Specialist: Dezvoltarea mediului digital, unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria şcolii moderne

Gheorghe atrage atenţia asupra faptului că unele probleme comportamentale ale copiilor pot fi explicate inclusiv prin folosirea de mici a telefoanelor mobile şi a tabletelor. „Veţi vedea copii mici plictisiţi, retraşi, izolaţi. Generaţii care se plictisesc, depresivi cu tendinţe spre suicid”, a spus Gheorghe.

Părinţii şi profesorii iau atitudine

Puşi în faţa alternativei manualelor digitale, mai mulţi părinţi şi dascăli vin cu soluţia unor îndrumătoare şcolare, manuale cu un design deosebit şi care ţin cont de ultimele descoperiri în plan pedagogic, psihologic şi estetic. Până acum, au fost lansate două astfel de îndrumătoare, în cadrul unui păroiect  național „Un manual românesc pentru copilul tău”, derulat de Asociația Dascălilor Români și de Asociația Părinților și Profesorilor Ortodocși „Grigorie Palama” şi susţinut de  Asociaţia Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă. Îndrumătoarele sunt concepute conform curriculei naționale propusă de Ministerul Educației Naționale și le permit atât dascălilor, cât și părinților, să le ofere celor mici o educație bazată pe valori.

Primul manual de arte pentru clasa zero

Este vorba despre „Îndrumător de Arte Vizuale pentru clasa pregătitoare și clasa I”, primul instrument de lucru în domeniul artelor pentru această grupă de vârstă, cu o viziune novatoare, o alternativă  interesantă la ghidurile didactice și caietele de lucru deja existente. Îndrumătorul a fost conceput pe parcursul a șapte ani de 30 de cadre didactice și specialiști în diverse domenii. În întregime ilustrat (pictură, colaj, arte textile, origami, bricolaje, sculptură şi grafică) de către copii, îndrumătorul oferă teme plastice atractive şi subiecte fascinante  pentru cei mici.Pracric, manualul esre rezultatul unei munci de cercetare care a durat peste 10 ani, în cadrul unor proiecte-pilot susținute în grădinițele și școlile capitalei și în țară. Au fost implicaţi în jur de 1.000 de copii proveniţi din diverse zone (rural, urban), de diferite condiţii sociale (inclusiv copii instituţionalizaţi), cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani, autori ai unei arhive valoroase de creații plastice, care se încadrează în cel puțin 25 de secţiuni artistice şi tehnici de lucru. „Scopul creaţiei copilului este „frumosul” doar în accepţiunea acestuia ca formă finală apreciată de adultul-ţintă. Din acest motiv, marea majoritate a copiilor talentați sunt frustraţi de la primele încercări de către o atitudine ignorantă a celor din jur care, nefiind specialişti nici în educaţie, nici în psihologie, şi cu atât mai puţin în expresia artelor vizuale, ajung să inhibe și să traumatizeze la nivel mental copilul.Lucrând în sistem, pot admite că au existat o mulţime de generaţii de copii cărora, în loc să le fie stimulată creativitatea, le-a fost nimicită programatic de către manuale şi metodologii nepotrivite, care urmăreau mai cu seamă în educaţie obiective politice. Din păcate, cel puţin în câmpul învăţământului preşcolar sau primar, aceste formule încă nu au fost reevaluate, iar pe piaţa educaţiei la noi încă nu au apărut alternative conform cu descoperirile în plan pedagogic, psihologic şi estetic care funcţionează de decenii în alte ţări”, a declarat Cosmina Dragomir, doctor în arte plastice și decorative al Universităţii de Artă Bucureşti şi unul dintre autorii Îndrumătorului de arte vizuale. Potrivit acesteia, prin activitațile creative, școlarul învață, copilul scrie, își notează și reține fragmente din realitate.

Citeşte şi Ministerul Educaţiei vrea să introducă tablete în toate şcolile, inclusiv în mediul rural

Un altfel de manual de matematică

Cel de-al doilea manual, „Memorator – Îndrumător de matematică pentru clasa a V-a”, își propune să arate drumul corect spre înțelegerea matematicii, „ca o știință frumoasă, ascunsă  elevilor din cauza unor programe școlare greșit alcătuite, prea încărcate, cu chestiuni secundare și fără suficiente legături cu viața”, potrivit prof acad. Solomon Marcus.˝ Teoria va fi urmată de exerciții, ca exemple și așa elevii vor înțelege cum se aplică teoria și sper că nu vor mai lucra mecanic. Dacă elevii vor învăța teoria foarte bine, ideile vor venii imediat cum vor citi ipoteza. De exemplu, dacă vom avea o împărțire cu rest, ne vom gândi la teorema împărțirii cu rest, dacă vom avea bisectoare și paralele, ne vom gândi la unghiuri egale și unghiuri determinate de paralele intersectate de o secantă. Acest memoratoare, având alături teorie și exemple, îl pot folosi toți elevii, inclusiv cei care sunt mai puțin talentați la matematică și dacă vor învăța foarte bine teoria, atunci vor realiza că matematica nu este dificilă”, explică profesorul.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Bulevardele din București pe unde nu circulă nicio mașină. Sunt în stare excepțională, dar sunt abandonate de un deceniu
Capital.ro
S-a dat ordin pe banii românilor. Decizia începutului de 2025 la Guvern: Se anticipează creșterea
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cinci zodii cu un horoscoap săptămânal grozav
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită 7 februarie. Decizie la Guvern, începe de azi, 13 ianuarie
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Lloyd Austin propune creșterea cheltuielilor pentru apărare în SUA
MediaFlux
MAJORĂRI de PENSII în 2025! PENSIONARII care primesc INDEXAREA de 12%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre