Candidat din partea Camei Deputaţilor pentru calitatea de membru titular al CNA, Radu Herjeu, a susţinut, la audierea în comisiile pentru cultură ale Parlamentului, că a opri manipularea în televiziune este ca şi cum ai spune să se dea „o lege prin care să nu mai plouă niciodată în România”.
„Eu cred că CNA are la dispoziţiile necesare pentru a crea un mediu decent şi curat în mass-media vizuală. Cât despre manipulare, nu cred că aceasta se poate face fără a interfera cu politica editorială a postului, lucru pe care ştim că legea nu îl permite, pentru că, sincer, noi toţi manipulăm. A opri manipularea în televiziune este ca şi cum ai spune să se dea o lege prin care să nu mai plouă niciodată în România”, a afirmat Herjeu.
Radu Herjeu a spus că unul dintre lucrurile pe care şi le-a propus să le facă în CNA, în calitate de membru titular,va fi să strângă legătura cu societatea civilă: „Există o prevedere potrivit căreia CNA poată educa societatea civilă privind efectele pe care mass-media le poate avea. Eu aş vrea să trec de lucrul acesta, să trec dincolo de această funcţie de reglementare, de a da sancţiuni, de a arăta cu degetul, la cea de a educa pe cei care sunt beneficiarii şi victimele manipulării prin mass-media. În acest moment nu manipularea este cea mai mare problemă în mass-media românească, ci lipsa de educaţie, de bun simţ şi de decenţă„.
Chestionat de deputatul Mădălin Voicu dacă împărtăşeşte ideea că jurnaliştii ar trebui amendaţi de CNA pentru greşelile gramaticale pe care le fac, Herjeu a declarat că îi este teamă de faptul că sancţiunile ar fi atât de multe, încât CNA nu ar putea să se ocupe cu altceva şi că ar fi discuţii interminabile în legătură cu topica unei fraze.
De asemenea, candidații propuși de Președinție și audiați pentru ocuparea locurilor vacante în CNA, Dorina Rusu (membru titular) și Daniela Bârsan (membru supleant), au primit avize favorabile în prima parte a ședinței Comisiilor de Cultură.
Președintele Comisiei de Cultură a Senatului, Georgică Severin, a precizat că Radu Herjeu a întârziat la audieri „din cauza unor probleme de organizare, care nu îi aparțin”.
Plenul comun al Parlamentului se va exprima prin vot pentru validarea acestor candidaturi.