Elena Udrea, la un pas de arestare. Cum funcţiona MORIŞCA prin care banii negri ajungeau la fostul ministru

Tudor Breazu, care se recomanda pe vremea când Elena Udrea era ministru la Turism, consilier în minister, este cel care a lăsat fără teren un om care donase deja 22 de hectare pentru construirea unei pârtii de schi. Gheorghe Deaconeasa, care moştenise un teren important în pădurea Voineasa, a cedat în favoarea Consiliului Judeţean Vâlcea cele 22 de hectare, dar autorităţile au mai cerut încă 9 hectare, contracost. Tudor Breazu a fost cel care a parafat înţelegerea, dar bărbatul spune că nu a văzut banii nici până în ziua de azi.
Filip Stan
09 feb. 2015, 12:13
Elena Udrea, la un pas de arestare. Cum funcţiona MORIŞCA prin care banii negri ajungeau la fostul ministru

Tudor Breazu a fost cel care a mers cu contractul la semnat la Gheorghe Deaconeasa, informează România TV, dar după ce bărbatul a fost de acord cu vânzarea, urmând ca banii reprezentând contravaloarea terenului să îi fie viraţi în cont, nu a mai primit nimic. Elena Udrea a negat orice legătură cu Tudor Breazu, acelaşi Breazu pe care acum l-a pus să-i administreze afacerile agricole şi care este arestat preventiv fiind acuzat că a intermediat o mită de 50.000 de euro pentru fostul ministru, în Dosarul „Gala Bute”.

Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, a dezvăluit întregul mecanism prin care a fost lăsat fără teren. În martie 2010, la pensiunea sa din Voineasa i-a primit în vizită pe Gheorghe Nastasia, secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ion Mihăilă (director în acelaşi minister) şi Ionuţ Stănescu Surdu, funcţionar în aceeaşi instituţie.

Aceştia au cerut câteva parcele de teren în imediata apropiere a pârtiei de schi, dând de înţeles că este „partea leului” pentru ministrul de atunci, Elena Udrea. „Le-am spus că nu mai putem dona încă şase hectare, aşa cum au cerut dânşii, pentru că deja donasem 22 pentru proiectul pârtiei de schi. Cel mult, pot vinde din proprietatea mea şi a familiei mele încă şase hectare. Le-au cerut pe cele de cea mai mare importanţă. Exact lângă drumul naţional. Domnul secretar de stat Nastasia a ales parcelele”, a declarat Deaconeasa.

A doua zi, au plecat în teren în zona Vidra, unde avea să se construiască pârtia de schi, pentru o „inspecţie” preliminară. După această întâlnire, lui Deaconeasa i s-a spus că la o dată viitoare se vor semna contractele pe numele unor persoane din Bucureşti. Ceea ce s-a şi întâmplat pe 8 iulie 2010, când au venit la Vâlcea acelaşi Ionuţ Stănescu Surdu şi Breazu Tudor, însoţiţi de data aceasta doar de Ion Mihăilă, care l-a recomandat pe cel de-al doilea drept „omul Elenei Udrea”. S-au făcut contractele de vânzare-cumpărare la Râmnicu Vâlcea, la cabinetul notarial al Claudiei Mihaela Banu. Două pe numele lui Breazu Liberiu Tudor în calitate de cumpărător şi două pe numele lui Ionuţ Stănescu Surdu, în aceeaşi calitate. Vânzător a fost Gheorghe Deaconeasa în calitate de proprietar şi mandatar al surorii sale, Gabriela Man.

Cele şase hectare vândute costau, conform actelor notariale de vânzare-cumpărare, 43.600 lei. În contracte se stipulează faptul că banii au fost daţi de cumpărători celui care a vândut, la o dată anterioară. Chiar dacă aşa ceva nu se întâmplase, timorat de puterea instituţiilor statului, Deaconeasa a acceptat să dea terenurile fără să fi primit niciun leu înainte de semnarea actelor la notar şi a sperat că totul se va desfăşura corect. Surdu şi Breazu au urcat în maşină şi duşi au fost, nu înainte de a-i promite lui Deaconeasa că în scurt timp i se vor da banii. Nici până astăzi nu s-a livrat însă vreun leu. Iar cu Breazu era „omul Elenei Udrea”, pare lesne de imaginat ce s-a întâmplat cu banii care ar fi trebuit să ajungă la Deaconeasa.

Mita primită de omul de afaceri Tudor Breazu, sub forma de contracte fictive de publicitate

În iulie 2012, Deaconeasa şi-a făcut curaj şi a vorbit despre tot acest mecanism cu care a trebuit să se lupte, dar Elena Udrea a negat vehement orice legătură cu Breazu, care peste nici un an devenea, însă, administratorul Agro Green Nana SRL, firma înfiinţată de Elena Udrea la scurt timp după ce Ioana Băsescu a cumpărat ferma preşedintelui.

Gheorghe Deaconeasa acuză că după ce a dezvăluit mecanismul prin care i s-au luat 9 hectare de teren, asupra sa s-au făcut presiuni uriaşe pentru a păstra tăcerea prin intermediul ANAF, al Gărzii Financiare şi al Finanţelor Publice Locale, ajungându-se până într-acolo, încât CEC i-a cerut să returneze integral un credit de 7 miliarde, deşi nu a avea întârzieri la plata ratelor.

În 2014, Gheorghe Deaconeasa a fost, însă, trimis în judecată de DNA într-un dosar în care era acuzat, alături de alte două persoane, de falsificare a unor înscrisuri oficiale pentru a dobândi în mod fraudulos terenuri cu vegetaţie forestieră, susţine că şi acest dosar este fabricat.

În perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008, inculpaţii Basarabă Mircea, Dan Petrulian şi Gicu Deaconeasa, în scopul de a dobândi în mod fraudulos terenuri cu vegetaţie forestieră situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, au indus şi menţinut în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Vâlcea, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Inculpaţii au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate. Pentru ca Gheorghe Deaconeasa, şef al Ocolului Silvic Voineasa, să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005-2008, acesta a încheiat o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC CONSULT TURIST COMPANY SRL, firmă reprezentată de Basarabă Mircea, în baza căruia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit. În acest sens, la data de 11 noiembrie 2005, inculpatul Deaconeasa, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora deşi nu era abilitat în nici un fel să se pronunţe cu privire la acest aspect.

Ziua de luni este crucială pentru Elena Udrea. Parlamentarii decid dacă Elena Udrea poate fi sau nu arestată, iar fosta şefă a PMP ar putea ajunge în arestul Poliţiei Capitalei chiar în această seară, în cazul în care votul îi va fi potrivnic.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'