„Am solicitat sprijinul Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Am exprimat încrederea că o astfel de decizie pozitivă privind aderarea la Schengen va putea fi adoptată cât mai curând posibil”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Elysee, într-o conferinţă comună cu omologul său francez, Francois Hollande.
El a arătat că principalele repere ale relaţiei bilaterale dintre România şi Franţa privesc cooperarea economică bazată pe dorinţa de a aprofunda şi de a diversifica în ansamblu colaborarea sectorială în numeroase domenii.
Şeful statului a subliniat că un aspect deosebit de important pentru autorităţile de la Bucureşti pe care l-a discutat cu preşedintele Hollande este cel al imaginii pe care România şi comunitatea românească din Hexagon o au în Franţa.
„Suntem încrezători că fapte izolate atunci când sunt tratate cu luciditate şi moderaţie nu pot avea un efect negativ de durată asupra unei lungi relaţii de respect reciproc şi colaborare politică şi culturală. Am solicitat domnului preşedinte Hollande pentru eforturile noastre sprijin în domeniul de combatere a oricărui discurs ce reduce o relaţie solidă la clişee”, a declarat Iohannis.
El a arătat că a discutat cu preşedintele Franţei şi despre priorităţile la nivel european în lupta antiteroristă.
De asemenea, şeful statului a indicat că a trecut în revistă cu preşedintele Franţei evenimentele preocupante din vecinătatea estică a UE, dar şi modalităţile de sporire a apropierii unora dintre state de regiunea UE.
„Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România, obiectivul principal fiind încurajarea parcursului european printr-un sprijin cât mai consistent la nivel european pentru implementarea acordului de asociere”, a spus şeful statului.
El a menţionat că a avut un schimb de opinii şi referitor la situaţia din Ucraina, în cadrul căruia a reiterat susţinerea fermă a României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.
Preşedintele Iohannis a mai arătat că a discutat cu oficialul francez şi despre evoluţiile economice de la nivelul UE şi măsurile de consolidare a creşterii economice şi de ocupare a forţei de muncă.
„Am exprimat sprijinul României pentru o serie de priorităţi ale agendei strategice a UE, cu accent pe stimularea investiţilor, creşterea economică, dar şi reducerea şomajului, domenii care ne-au permis ilustrarea unor puncte de vedere comune ale României şi Franţei”, a spus şeful statului.
Aceste discuţii vor fi reluate şi cu ceilalţi oficiali cu care se va întâlni în cadrul vizitei pe care o efectuează în Franţa, a adăugat el.
„Acesta este un mod de a sublinia odată în plus că voi continua să consider relaţia cu Franţa drept o prioritate din care va decurge în mod firesc necesitatea asigurării unui dialog permanent”, a conchis şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează marţi o vizită oficială în Franţa.
Şeful statului a fost primit în cadrul unei ceremonii militare la Hotel des Invalides. El a avut convorbiri tete-a-tete şi un dejun de lucru cu preşedintele Francois Hollande, la care a participat şi premierul francez, Manuel Valls.
În continuarea vizitei, Klaus Iohannis va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, şi cu preşedintele Adunării Naţionale a Franţei, Claude Bartolone. De asemenea, la sediul Ambasadei României de la Paris, şeful statului se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa.
Miercuri, şeful statului se va deplasa la Bruxelles, unde joi va participa la summitul PPE şi la reuniunea informală a Consiliului European.