La începutul şedinţei, deputaţii liberali au cerut suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, motivând că termenul de adoptare este 11 februarie, Camera fiind primul for sesizat în acest caz.
„Având în vedere că tocmai venim de la Comisia de administraţie unde a fost discutat proiectul de lege privind aprobarea OUG 55/2014 şi că în foarte scurt timp o să primim raportul preliminar vă rog frumos să suplimentăm ordinea de zi cu acest proiect, este vorba despre plx. 392/2014, având în vedere faptul că termenul de adoptare este 11 februarie”, a spus vicepreşedintele Comisiei juridice, liberalul Theodor Nicolescu.
El a explicat că membrii Comisiei de administraţie au votat un amendament care spune că „se interzice Guvernului dreptul de a emite ordonanţe a căror efecte pot încălca principiile constituţionale ale statului de drept şi deciziile CCR”.
„Domnul preşedinte Iohannis, în discursul de ieri din Parlament, a adus aminte de OUG 55 şi consecinţele dezastruoase pe care domnul Dragnea cu domnul Ponta le-au adus asupra administraţiei publice locale, v-a adus aminte de decizia CCR care spune că trebuie să stabilim ce se întâmplă cu acele efecte şi dacă vreţi să ştiţi cum aţi înţeles dvs cei de la PSD, în comisia de administraţie aţi supus la vot Constituţia. Haideţi să vă spun ce amendament au votat colegii dvs din Comisia de administraţie – ‘se interzice Guvernului dreptul de a emite ordonanţe a căror efecte pot încălca principiile constituţionale ale statului de drept şi deciziile CCR’. 13 colegi de-ai dvs au votat că domnul Dragnea cu domnul Ponta şi colegii din minister au încălcat principiile constituţionale ale statului de drept. Faţă de această împrejurare reiterez cererea mea de a discuta OUG 55 aşa cum era trecut pe ordinea de zi”, a punctat Nicolescu.
În replică, vicepreşedintele Comisiei Ciprian Nica (PSD) a spus că nu s-a finalizat raportul Comisiei de administraţie în acest caz.
„Dacă dvs cereţi suplimentarea, eu nu fac altceva decât să supun la vot propunerea dvs cu suplimentarea ordinii de zi cu OUG 55, nu înainte de a vă reaminti, chiar dacă sunteţi şi om politic sunteţi totuşi avocat şi să nu mai induceţi în eroare pentru că ştim ce s-a întâmplat la Comisia de administraţie publică, ba mai mult ştiu că nu s-a finalizat raportul. (…) Aşteptăm raportul lor, vom discuta şi apoi vom lua o decizie”, a afirmat Nica.
Pe de altă parte, deputatul PNL Valeria Schelean a condamnat decizia parlamentarilor din coaliţia guvernamentală de a respinge includerea pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor a proiectului de lege pentru respingerea OUG nr. 55/2014, declarată neconstituţională de către CCR.
„Gestul parlamentarilor PSD arată că aceştia vor să treacă sub tăcere rezolvarea unei situaţii generate de dispreţul domnilor Ponta şi Dragnea la adresa statului de drept. Deşi termenul pentru adoptarea tacită a proiectului de către Camera Deputaţilor este 11 februarie, majoritatea parlamentară a decis să nu discute acest proiect de lege, ştiut fiind că ar trebui să reglementeze şi o soluţie juridică pentru ce se va întâmpla cu aleşii locali care au ales să schimbe partidul în cele 45 zile pe care le prevedea OUG”, a declarat Schelean potrivit unui comunicat de presă.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că Legea pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.