Agenția Spațială Europeană lansează Misiunea IXV

Agenția Spațială Europeană (European Space Agency - ESA) lansează, miercuri, Misiunea IXV (Intermediate eXperimental Vehicle).Evenimentul care va avea loc la portul spațial european din Guyana Franceză poate fi urmărit online, de la ora 14.30, ora României.
Iulian Tudor
11 feb. 2015, 07:21
Agenția Spațială Europeană lansează Misiunea IXV

Misiunea poate fi urmărită live pe Arianespace TV și ESA TV. Misiunea IXV va testa aspecte legate de sistem și tehnologii de ultimă oră, pentru a oferi Europei capacitatea de reintrare independentă în atmosferă, precum și bază pentru a dezvolta sisteme de transport spațial refolosibile, potrivit Agerpres. Misiunea va valida modele de sisteme de transport care încorporează atât simplitatea unor capsule, cât și performanța vehiculelor cu aripi (lifting-bodies), având un grad înalt de controlabilitate și manevrabilitate pentru o aterizare de precizie.

Misiunea va dura 100 de minute de la lansare până la aterizare.

Cântărind aproximativ două tone și având dimensiunile unei mașini, IXV se potrivește confortabil în interiorul carenajului protectiv al rachetei Vega. Carcasa din două piese se va deschide pentru a elibera vehiculul la o altitudine de 320 km.

După separarea de Vega la 320 km deasupra Pământului, vehiculul lung de 5 metri și cu o greutate de două tone va urca la o înălțime de aproximativ 450 km și apoi va începe să coboare pentru reintrare în atmosferă, înregistrând o cantitate mare de date de la un număr mare de senzori convenționali și avansați. Viteza de reintrare de 7,5 km/s la o altitudine de 120 km va crea aceleași condiții ca acelea în care se află un vehicul ce se întoarce de pe orbită joasă, explică reprezentanții ROSA.

IXV va aluneca prin atmosferă la viteze hipersonice pentru a testa noile tehnologii de reintrare ale Europei, înainte ca parașutele să intre în funcțiune pentru a încetini coborârea în vederea unei aterizări în siguranță în Oceanul Pacific. O serie de baloanele de flotare vor menține vehiculul pe linia de plutire după aterizare, de unde va fi recuperat de către o nava pentru analize detaliate.

Centrul de Control al Misiunii din cadrul ALTEC (Advanced Logistics Technology Engineering Centre) din Torino, Italia, va monitoriza îndeaproape IXV pe durata misiunii. Centrul va fi, de asemenea, responsabil pentru coordonarea tuturor activităților terestre, inclusiv stațiile fixe de la sol din Libreville (Gabon) și Malindi (Kenya), și stația navală de pe nava de recuperare din Oceanul Pacific.

Un cost de aproximativ 150 milioane de euro este estimat pentru proiectarea și dezvoltarea vehiculului XIV, pentru echipamentul suport de la sol și segmentul terestru (upgradarea centrului de control al misiunii, antena navală, kit-urile de telemetrie, rețeaua de comunicații), împreună cu operațiunile de validare și cele din cadrul misiunii. Acest cost include cheltuielile legate de navă de recuperare, dar exclude costul rachetei Vega, arată ROSA.

O asemenea expertiză reprezintă, potrivit specialiștilor, o „piatră de temelie” pentru trepte de lansare reutilizabile, aducerea de mostre de pe alte planete și întoarcerea echipajului din spațiu, precum și pentru viitorul unor domenii precum Observarea Pământului, cercetări științifice în microgravitație, servicii de întreținere a sateliților și misiuni de scoatere din uz.

Rezultatele inițiale ale zborului, menționează sursa citată, vor fi date publicității aproximativ șase săptămâni mai târziu. Acestea vor fi folosite în cadrul programului Pride (Programme for Reusable In-Orbit Demonstrator for Europe), care este în faza de studiu ca urmare a finanțării obținute la ultimele două Consilii Ministeriale ESA.

Citeşte şi: NASA a fost obligată să nege totul după ce a publicat o fotografie controversată: Nu este un OZN FOTO

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Abonații Orange din România primesc o veste importantă. Noua funcție care le aduce beneficii și chiar premii surpriză
Capital.ro
Marea legendă a muzicii ne-a părăsit. Boala l-a răpus: Un om cu un talent muzical excepțional
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Vacanța de vară, mai scurtă! Veste ȘOC pentru acești elevi
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Schimbarea permisului auto în 2025. Documentele obligatorii pentru toți șoferii
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Se dau 420 de lei în plus la pensie. Cine va primi pensii de peste 3 000 de lei
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump propune achiziționarea Groenlandei pentru securitatea internațională
MediaFlux
RĂSTURNARE la PREZIDENȚIALE! Se RETRAGE din CURSĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?