S-a ieftinit certificatul energetic. Cât costă să-ţi evaluezi termic apartamentul

Certificatul energetic pentru locuinţe este obligatoriu de la jumătatea anului 2013. Oricine vrea să vândă un apartament sau o casă trebuie să evalueze proprietatea din punct de vedere termic şi să prezinte actul cumpărătorului.
Ionela Marcu
11 feb. 2015, 09:06
S-a ieftinit certificatul energetic. Cât costă să-ţi evaluezi termic apartamentul

Certificatul energetic indică, de fapt, clasa energetică în care se încadrează imobilul respectiv, scrie cugetliber.ro. Potrivit legii, o locuinţă este încadrată într-o anumită clasă energetică – A (pentru cel mai mic consum energetic), B, C sau D – în funcţie de criterii precum existenţa anvelopării, a repartitoarelor de căldură, calitatea şi dimensiunea geamurilor, existenţa temporizatoarelor de curent electric pe scara blocului etc. Vestea bună este că preţurile pentru emiterea unui astfel de certificat au scăzut semnificativ în ultima perioadă.

Citeşte şi Cum să nu iei ţeapă atunci când îţi cumperi casă

Un raport recent arată că, din 2012 şi până în prezent, tarifele certificatelor energetice, pentru aproape toate tipurile de imobile, s-au redus cu 50 la sută.

Astfel, dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuală, auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei. Şi pentru apartamentele cu două camere, tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case şi clădiri. Dacă certificatul energetic pentru o casă costa cinci lei pe metru pătrat, în 2012, auditorii energetici au trebuit să se adapteze la puterea de cumpărare a pieţei şi la concurenţa din ce în ce mai mare de la an la an, iar în 2015, tariful unui certificat a scăzut sub doi lei pe metru pătrat. De asemenea, şi certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puţin în prezent, puţin peste un leu pe metru pătrat, faţă de 4,5 lei pe metru pătrat, cât costa în 2012.

Citeşte şi Fără certificat energetic nu se mai fac tranzacţii imobiliare. Aşa susţin auditorii energetici

S-au înjumătăţit tarifele

„Chiar dacă tarifele pe care le percepeam în 2012 erau oricum mult mai mici faţă de cele percepute în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi faţă de grila de preţuri recomandată de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, piaţa ne-a obligat să scădem gradual tarifele, iar la ora actuală, preţurile sunt cu peste 50% mai mici faţă de cele percepute în 2012”, declară Marius Adrian Pănuţă, auditor energetic din cadrul Like Consulting.

Auditorul energetic atrage atenţia asupra faptului că aceste documente au valabilitate zece ani, iar auditorii sunt obligaţi prin lege să facă inspecţia clădirii la faţa locului şi nu prin telefon.

„Proprietarii trebuie să ţină cont de faptul că aceste documente sunt foarte importante şi sunt valabile zece ani, iar aceştia nu trebuie să accepte ca un auditor energetic să le emită certificatul energetic online sau prin informaţii despre clădire primite prin telefon. Mulţi proprietari sunt încântaţi de un preţ mult sub tariful pieţei pe care îl propune un auditor, dar acesta poate fi declarat nul dacă se constată că nu s-a realizat inspecţia, iar datele calculate în certificat sunt fictive sau exagerate”, mai adaugă auditorul.

Certificatul, obligatoriu şi pentru închirierea locuinţei

La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnică a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Cele trei legume care te hidratează indiferent de anotimp. Sunt delicioase și pot fi combinate în numeroase moduri
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în hoteluri diferite
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii în mare parte din țară! Zonele din România în care vor fi ploi torențiale și căderi de grindină
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Ministerul Apărării confirmă: resturi de dronă rusească descoperite în Deltă, lângă Plauru
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!