Veste bună pentru studenţi. Ministerul Educaţiei a făcut anunţul în urmă cu puţin timp

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a adoptat saptamana aceasta o nouă metodologie de finanţare a universităţilor de stat din România, care se va aplica pentru anul 2015 si care aduce o serie de noutati pentru studenti. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) saluta faptul ca metodologia prevede pentru prima oara ca universitatile ar putea primi sau pierde sume consistente din finantarea de la stat, in functie de beneficiile pe care le ofera studentilor.
Roxana Gagiu
13 feb. 2015, 12:43
Veste bună pentru studenţi. Ministerul Educaţiei a făcut anunţul în urmă cu puţin timp

Daca in ultimii ani aspecte precum numarul de locuri in camine, numarul de locuri de practica asigurate de universitati sau numarul de mobilitati studentesti contau foarte de putin in procesul de finantare a universitatilor de la stat, in metodologia din acest an au fost introdusi o serie de indicatori cu o pondere considerabila care urmaresc experientele si beneficiile pe care universitatea le pune la dispozitia studentilor.

Printre acesti indicatori se numara capacitatea universitatii de a atrage si integra tineri din medii defavorizate, contributia proprie a universitatii la fondul total de burse, numarul de locuri de practica puse de universitate la dispozitia studentilor, numarul de locuri in caminele studentesti, ponderea studentilor care au fost intr-o mobilitate Erasmus sau Erasmus Mundus sau ponderea studentilor inscrisi la programe de studiu in limbi de circulatie internationala.

Acesti indicatori reprezinta aproximativ 30% din valoarea finantarii suplimentare pe care o vor primi universitatile pentru a deveni mai performante si care reprezinta aproximativ un sfert din finantarea totala de la stat. Restul banilor primiti de universitati reprezinta finantarea de baza – cheltuieli de personal si alte cheltuieli materiale necesare functionarii universitatii, si sunt calculati in functie de numarul de studenti inscrisi la diferite specializari, similar anilor trecuti.

De asemenea, ANOSR a propus introducerea unor indicatori de finantare noi – cum ar fi rata de angajare a absolventilor sau transparenta institutionala, indicatori care urmeaza sa intre anul acesta in pilotare dupa ce vor fi aprobati printr-un ordin de ministru si care vor fi luati in calcul pentru metodologiile de finantare din anii urmatori.

ANOSR atrage atentia ca e foarte important ca datele pe care universitatile le furnizeaza pentru a putea fi calculati acesti indicatori sa fie corecte, pentru a evita eventuale nereguli sau abuzuri pe care acestea le-ar putea face, in mod voit sau nu. In acest sens, atat Ministerul Educatiei, cat si Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) – cei care se vor ocupa de colectarea datelor si calcularea finantarii pentru fiecare universitate pe baza metodologiei, trebuie sa depuna toate eforturile necesare pentru a avea mecanisme de control si verificare a acestor date. In lipsa unor astfel de mecanisme ne vom trezi in situatia in care obiectivele pentru care au fost introdusi acesti indicatori de finantare nu vor putea fi atinse, iar universitatile nu vor fi incurajate sa investeasca mai multe eforturi pentru a imbogati experientele si beneficiile studentilor.

„Ne bucuram sa vedem ca dupa mai bine de 1 an de discutii cu Ministerul Educatiei avem in sfarsit o noua metodologie de finantare a universitatilor care ar trebui sa le incurajeze sa depuna mai multe eforturi pentru binele studentilor. Desi suntem multumiti ca un numar mare din propunerile pe care le-a avut ANOSR se regasesc in forma finala a metodologiei adoptate de Minister, ne exprimam temerea ca fara eforturi depuse pentru a se asigura corectitudinea datelor transmise de universitati, metodologia nu va aduce nicio schimbare reala in modul in care universitatile se vor raporta la nevoile si interesele studentilor si va ajuta universitatile care reusesc sa fenteze sistemul. Asteptam in acest sens actiuni ferme si curajoase din partea Ministerului Educatiei si a CNFIS.” – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Program de Paște 2025 pentru Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Profi, Penny sau Mega Image. Orarul supermarketurilor în perioada 18 – 22 aprilie
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
Playtech.ro
De ce se mănâncă miel de Paște. Orice român îl consumă fără să ştie semnificaţia
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Bahmuțeanca, marcată pe viață. Acuzații foarte grave
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță s-a stins. A lăsat în urmă o moștenire artistică greu de egalat. Va rămâne în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Rusia activează „Soneria Apocalipsei”? Mesajele ciudate transmise de stația secretă UVB-76 au panicat lumea
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți