„Austeritate” la TVR: directorul are leafă mai mare decât un ministru

Cheltuielile SRTv cu colaboratorii au crescut cu 632.000 de lei în anul 2013, faţă de anul 2012, în ciuda programului de redresare economică asumat de TVR, potrivit Curţii de Conturi, care remarcă şi faptul că salariul brut al şefului televiziunii este mai mare decât cel de ministru, informează Mediafax.
Romania TV
13 feb. 2015, 15:37

Ca urmare a efectuării misiunii de audit al performanţei privind programul/ strategia de restructurare/ reorganizare a Societăţii Române de Televiziune (SRTv), iniţiat în 2012 de managementul instituţiei, Curtea de Conturi a constatat că nu există o procedură la nivelul SRTv care să reglementeze activitatea de angajare a colaboratorilor în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală (drepturi de autor şi conexe).

„Lipsa unei astfel de proceduri scrise implică existenţa unor riscuri ce constau în apariţia subiectivismului la stabilirea necesităţii contractării colaboratorilor pentru drepturi de autor şi drepturi conexe şi la selectarea colaboratorilor, precum şi riscuri legate de lipsa de economicitate la negocierea contravalorii contractelor aferente drepturilor de proprietate intelectuală, care se efectuează de către producătorii emisiunilor”, se spune în raportul public pe anul 2013 al Curţii de Conturi.

Astfel, potrivit Curţii de Conturi, cheltuielile aferente contractelor de proprietate intelectuală (drepturi de autor şi conexe) încheiate de TVR cu persoane externe au crescut cu 632.000 de lei în anul 2013, faţă de anul 2012 (de la 6.362.000 lei în 2012 la 6.994.000 lei în 2013).

În schimb, contravaloarea drepturilor de proprietate intelectuală şi a contractelor civile plătite angajaţilor proprii ai TVR (pentru alte activităţi decât cele prevăzute în contractul individual de muncă) au scăzut drastic în anul 2013, de la 305.000 lei, în anul 2012, la 34.000 lei, în 2013.

Curtea de Conturi aminteşte şi faptul că, în 2012, printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie, au fost desfiinţate toate posturile vacante existente în SRTv la data de 15 august 2012, atât posturi de execuţie, cât şi manageriale. Au fost astfel desfiinţate 328 de posturi vacante, rămânând un număr de 3.302 salariaţi. De asemenea, a fost aprobat un Program de redresare economică a TVR (în august 2012) şi s-a implementat un proces de concedieri colective.

Însă, Curtea de Conturi atrage atenţia că, după încheierea procesului de concediere colectivă, se înregistrează un număr mare de cazuri de contestare în instanţă a deciziilor de concediere de către salariaţii disponibilizaţi.

„Există, astfel, riscul pentru SRTv ca, în cazul în care instanţa de judecată va dispune anularea deciziei de concediere şi repunerea părţilor în situaţia anterioară, măsura reducerii numărului de personal şi, implicit, a cheltuielilor salariale să fie ineficientă. În plus, va deveni aplicabil principiul retroactivităţii potrivit căruia nulitatea produce efecte nu numai pentru viitor, ci şi pentru trecut, ajungându-se, astfel, în situaţia în care respectivilor salariaţi să le fie acordate drepturile salariale şi pentru perioada în care nu au prestat muncă”, spune Curtea de Conturi.

Curtea mai spune că negocierea contractului colectiv de muncă (CCM) aferent perioadei 2013-2014, după aprobarea Programului de redresare economică a SRTv, a avut în vedere situaţia financiară dificilă a instituţiei. Astfel, unele drepturi prevăzute în contractele colective de muncă anterioare au fost modificate.

Măsura de reducere la minimul necesar a orelor suplimentare şi de compensare a acestora cu timp liber plătit, dispusă prin Ordin al preşedintelui-director general (Claudiu Săftoiu, n.r.), a avut rezultatele scontate în semestrul al II-lea al anului 2012, în sensul că au fost reduse semnificativ cheltuielile, dar, începând cu anul 2013, s-a constatat un nou trend ascendent. În contradicţie cu măsurile de reducere a cheltuielilor, conducerea a aprobat, totuşi, şi majorări ale salariului de bază, pentru un număr de 168 de salariaţi, în anul 2013, mai spune Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi face referire şi la cheltuielile TVR cu indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie şi ale preşedintelui-director general.

„În perioada auditată, salariile brute ale persoanelor care au ocupat funcţia de Director General (Claudiu Săftoiu, respectiv Stelian Tănase, n.r.) s-au menţinut la acelaşi cuantum, fiind mai mari decât salariul corespunzător funcţiei de ministru, stabilit prin Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, contrar art. 23 alin (2) din Legea nr. 41/1994 (privind organizarea şi funcţionarea TVR, n.r.)”, spune Curtea de Conturi.

De asemenea, potrivit Curţii de Conturi, se menţine aspectul corelativ conform căruia, potrivit articolului 23, alineatul 3 din Lege, ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al SRTv au primit lunar o indemnizaţie reprezentând 25% din salariul brut lunar al directorului general al TVR.

„Toate acestea au fost determinate de neclarităţile în ceea ce priveşte statutul juridic al SRTv, necorelarea unor prevederi din Legea nr. 41/1994 sau ale acesteia cu cele ale altor legi cu incidenţă asupra entităţii şi perpetuarea neclarificării multor aspecte din activitatea de management a entităţii”, mai spune Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi mai spune că TVR a înregistrat pierderi în activitate începând cu anul 2006, situaţie care s-a agravat de la an la an.

În anul 2013, deşi valoarea veniturilor totale ale TVR a scăzut faţă de anul anterior, de la 590.032.000 lei la 543.983.000 lei, reducerea cheltuielilor până la nivelul sumei de 540.808.000 lei a avut drept consecinţă înregistrarea unui profit contabil.

„Mult mai semnificativ în această analiză este indicatorul referitor la datoriile societăţii, care relevă de fapt o situaţie economico-financiară mai gravă decât cea anterioară adoptării Programului de redresare”, spune însă Curtea de Conturi.

Astfel, la 31 decembrie 2013, SRTv înregistra datorii totale de 787.866.000, cele mai multe dintre acestea fiind la bugetul statului (65%, respectiv 510.895.000 lei – 114 milioane de euro), mai spune Curtea de Conturi.

De asemenea, Curtea de Conturi a constatat că TVR nu a respectat prevederile legale privind întocmirea şi aprobarea deconturilor pentru deplasările în străinătate şi nu a recuperat unele sume din contractele de publicitate, în cazul cărora există riscul de a fi prescrise.

Ca urmare a efectuării misiunii de audit financiar la Societatea Română de Televiziune (SRTv) în 2013, Curtea de Conturi a constatat că „nu au fost respectate prevederile referitoare la întocmirea şi aprobarea deconturilor privind deplasările externe, precum şi rapoartele de activitate la întoarcerea din deplasări externe”.

Pe de altă parte, potrivit Curţii de Conturi, în soldul contului „Debitori” al TVR, la 31 decembrie 2013 figurează sume care prezintă riscul de a fi prescrise, reprezentând: penalităţi de întârziere la plata veniturilor din publicitate realizate de SRTv în perioada 28 februarie 2009 – 31 decembrie 2013; penalităţi aferente taxei TV neîncasate şi înregistrate în evidenţa contabilă, conform proceselor-verbale încheiate de SRTv cu mandatarii (Enel, Electrica, EON), sume care la data de 31 decembrie 2013 îndeplineau condiţiile legale de scădere din evidenţa contabilă; drepturi salariale necuvenite, debit pentru care SRTv a urmărit în instanţă recuperarea sumelor datorate, proces câştigat de entitate. Biroul Executor Judecătoresc a constatat insolvabilitatea debitorului şi a adus la cunoştinţa SRTv încetarea executării silite a acestuia, se spune în raportul public pe anul 2013 al Curţii de Conturi.

Potrivit raportului, trecerea pe cheltuieli a debitelor menţionate nu s-a operat până la sfârşitul anului 2013, cu explicaţia că rezultatele inventarierii nu au fost aprobate de conducerea entităţii până la data efectuării auditului, astfel încât situaţiile financiare la 31 decembrie 2013, prin valoarea creanţelor ce nu mai pot fi recuperate, sunt influenţate.

De asemenea, potrivit Curţii de Conturi, în soldul contului „Creditori diverşi” au fost menţinute, nejustificat, sume prescrise la data de 31 decembrie 2013.

De asemenea, potrivit Curţii de Conturi, inventarul patrimoniului public al statului aflat în administrarea SRTv nu a fost actualizat, menţinându-se nejustificat în contabilitate valoarea clădirii şi terenului, în sumă totală de 5.283.000 lei, ce au fost retrocedate, în anul 2007, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române Iaşi, ceea ce a afectat situaţiile financiare încheiate în perioada 2007-2013.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care tinerii și pensionarii se mută pe capete. E aproape de București, traiul de 3 ori mai ieftin și are de toate. Case la prețuri bune, locuri de muncă, școli, spitale și magazine. Se laudă cu un produs recunoscut în întreaga lume
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Orașul Iacuțk: cea mai scăzută temperatură și viața într-un ger extrem
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy