Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că votul dat de senatori în cazul cererii de urmărire penală a lui Varujan Vosganian nu reprezintă o piedică în calea luptei anticorupţiei pentru simplul motiv că nici măcar procurorii nu-l acuză pe Vosganian de corupţie. „Cererea pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian nu a fost făcută pentru acte de corupţie, ci ca urmare a unei decizii de politică economică pe care a luat-o ca ministru. În orice ţară democratică din lume, actele Guvernului nu sunt cenzurate decât de alegători şi de către Parlament, prin moţiune de cenzură. Greşelile politice nu sunt fapte penale. Senatul a votat împotriva cererii de urmărire penală pentru o acţiune politică a unui ministru, o acţiune de politică economică. Este dreptul Senatului de a discerne în astfel de cazuri”, a argumentat Tăriceanu.
În aceste condiţii, nu i se poate imputa Senatului că s-a opus unei acţiuni a procurorilor îndreptate împotriva corupţiei. „Senatul nu s-a opus cererilor de începere a urmăririi penale pentru acte de corupţie. Unii fac voit confuzia de a-l pune pe Varujan Vosganian în aceeaşi categorie (…) Mi se pare gravă atitudinea preşedintelui PNL Alina Gorghiu care este şi jurist şi ar trebui să ştie modul de funcţionare al instituţiilor statului şi raporturile dintre ele. Atitudinea de a-l ameninţa pe Varujan Vosganian cu excluderea nu face decât să sublinieze modul de acţiune populist şi demagogic al PNL din ultima vreme„, a spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a amintit că Vosganian nu numai că este unul dintre cei mai vechi membri ai PNL, dar reînfiinţarea partidului după Revoluţia din 1989 s-a făcut în biroul lui Vosganian de la Uniunea Armenilor din România.
Senatorul Varujan Vosganian a anunţat, pe blog, că a demisionat din PNL. Anunţul survine după ce preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a avertizat că, în cazul în care Vosganian nu demisionează, va fi exclus din partid.
Anunţul a fost făcut printr-o postare laconică pe blog. „Ca un răspuns colegial la solicitările dumneavoastră, primiţi, prin prezenta, demisia mea din noul PNL”, a scris Varujan Vosganian.
Demisia lui Vosganian nu are implicaţii juridice, întrucât acesta îşi păstrează calitatea de senator şi, implicit, imunitatea faţă de urmărirea penală, reconfirmată prin votul de joi al plenului Senatului.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu le-a transmis o scrisoare senatorilor PNL, în care îi anunţă că i-a cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, în urma votului din Senat privind neînceperea urmăririi penale împotriva acestuia. Gorghiu spune că dacă Vosagnian nu demisionează din partid, atunci ea va propune excluderea acestuia.
Alina Gorghiu susţine, în scrisoarea adresată, vineri dimineaţă, senatorilor liberali, că respingerea cererii de încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru senatorul Varujan Vosganian nu poate rămâne fără urmări politice.
Astfel, liderul PNL îi anunţă pe senatori că i-a cerut lui Vosganian demisia, iar dacă acesta nu părăseşte partidul, atunci va propune excluderea sa din PNL.
„I-am cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, iar în cazul în care acest lucru nu se va produce, voi propune excluderea acestuia din Partidul Naţional Liberal. De asemenea, luni, voi fi prezentă la şedinţa grupului parlamentar al senatorilor PNL, pentru a a stabili împreună modalitatea prin care accidentul politic petrecut pe 12 februarie să nu se mai repete vreodată”, afirmă Gorghiu.
Liderul PNL spune că nu poate accepta „eroarea de a alege, sub impulsul momentului, un drum atât de greșit”.
„Pot înțelege efectul emoțional al discursului domnului Varujan Vosganian, cum pot înțelege colegialitatea și, poate, chiar prietenia unora dintre dumneavoastră cu cel aflat în chestiune. Îmi este foarte greu să accept, însă, că toate aceste circumstanțe au fost suficiente pentru a comite eroarea de a alege, sub impulsul momentului, un drum atât de greșit. Rezultatul votului nu îl ajută în niciun fel pe domnul Varujan Vosganian, care nu are posibilitatea de a se apăra în fața acuzațiilor care i se aduc și devine, astfel, vinovat în fața opiniei publice, înainte chiar de a fi judecat. În schimb, ceea ce s-a întâmplat în Senatul României îi ajută politic pe toți cei care nu pot trăi fără minciuni și manipulare. Am ajuns să fim judecați de Victor Ponta și Elena Udrea și, culmea, mulți să le și dea dreptate”, arată liderul PNL în scrisoare.