Cum poţi să îţi faci singur CARNEA acasă, în LABORATOR. Iată ce au descoperit cercetătorii

A apărut o nouă viziune în ceea ce privește viitorul producției de carne: este produsă din celule stem în "bioreactoare" imense. Celulele sunt recoltate de la un porc care trăiește într-o curte din afara fabricii de carne, unde tehnicienii îl înțeapă cu un ac de biopsie pentru a recolta celulele necesare. Astfel, iubitorii de carne pot mânca liniștiți carnea creată din celule stem și, în același timp, să se bucure de compania unui animal de casă mai... deosebit.
Filip Stan
13 feb. 2015, 16:37
Cum poţi să îţi faci singur CARNEA acasă, în LABORATOR. Iată ce au descoperit cercetătorii

Viziunea inedită aparține filozofului Cor van der Weele și a inginerului biotehnolog Johannes Tramper, cercetători olandezi din cadrul Universității din Wageningen, care au publicat o lucrare despre acest lucru în revista Trends in Biotechnology. Cei doi parteneri se autodeclară drept consumatori modești de carne, însă sunt deosebit de îngrijorați în ceea ce privește efectele nocive pe care le are producția de carne asupra planetei și soarta nemiloasă pe care o au animalele, scrie bude.ro care citează nationalgeographic.com.

Rezolvarea ambelor probleme, sugerează aceștia, și calea propice de a crea o alternativă a produselor din carne tradiționale pe care consumatorii chiar să o consume, o reprezintă „cultivarea” de carne sintetică la scară mică.

Porcii pot fi bănci ambulante de celule, dar pot reprezenta și legătura noastră cu animalele„, explică Cor van der Weele.

În ultima perioadă, presa a tot vuit despre calitatea produselor din carne sau veridicitatea provenienței animale. În paralel cu defăimarea din presă, TED (set de conferințe ținute la nivel mondial, parte a unui ONG care are drept slogan „Ideas Worth Spreading”) promovează alternative. Odată cu creșterea foarte mare a cererii globale a produselor din carne, toată lumea susține că, în viitor, carnea va fi o resursă epuizabilă, cel puțin la scara la care se produce astăzi.

Citeşte şi Consumi carne roşie? Descoperire TERIFIANTĂ a cercetătorilor

În Modern Meadow, Columbia, un alt producător încearcă deja să sintetizeze carne din celule musculare animale, folosind tehnici de inginerie tisulară create inițial pentru a ajuta la regenerarea organelor umane.

Van der Weele și Tramper vor să încurajeze fuziunea dintre producția de carne „cultivată” și persoanele care consumă fructe, legume și carne produse în mod ecologic, obținând astfel un produs gustos care să satisfacă militanții ambelor părți. Această fuziune are, de asemenea, și scopul de a genera o conexiune între om și produsul consumat, creând o relație bazată pe încrederea în calitatea produselor, lucru care lipsește cu desăvârșire în ziua de azi.

Acum, dintr-o dată, putem întrezări o lume posibilă în care le putem avea pe toate: carne fără să chinuim animalele, compania lor ca animale domestice și tehnologie accesibilă și ușor de folosit, toate în propria gospodărie„, spune van der Weele în lucrarea sa.

În schema elaborată de către cercetătorii olandezi, celulele stem – care, spre deosebire de celulele obișnuite, sunt capabile să se multiplice de mai multe ori – vor trece de la porc printr-un lanț de recipiente care se măresc progresiv până când celulele s-au multiplicat suficient pentru a umple cel mai mare dintre bioreactoare (care are o capacitate de 20 de metri cubi). Apoi va fi adăugată o enzimă care are ca scop unirea celulelor între ele și compactizarea acestora. În final, amestecul obținut va fi presat, trecut printr-o mașină de tocat și împărțit în chiftele. Tot procesul ar dura aproximativ o lună per serie.

Un singur bioreactor, calculează Tramper, ar putea aproviziona cu carne aproape 2.500 de oameni, în contextul în care aceștia ar mânca numai carne tocată, și nu mai mult de 28 de grame pe zi. Procesul nu include creșterea de fibre de carne, deci producția artificială de fripturi iese din discuție.

Citeşte şi Adevărul despre mezelurile „Made in Romania”: Sunt făcute cu carne congelată din import

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Europarlamentarii sancționează gestul premierului ungar Viktor Orban pentru vizita la Moscova
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'