Hackerii „Carbanak” au furat aproximativ 1 miliard de dolari din conturile mai multor bănci şi companii din sectorul financiar din întreaga lume. Atacurile cibernetice au început din 2013 şi au continuat până de curând. Potrivit unei companii de securitate ciebrnetică din Rusia, care a şi dezvăluit atacul, este „un furt informatic fără precedent”. Grupul este în continuare activ, iar membrii săi provin din Rusia, Ucraina şi alte state din Europa, precum şi din China.
Hackerii au lovit aproximativ 100 de bănci şi instituţii financiare din peste 30 de ţări, inclusiv din Statele Unite, China şi mai multe state europene. În cursul fiecărui atac erau furate până la 10 milioane de dolari. Calculatoarele băncilor erau infectate cu virusul Carbanak, care se extindea la reţeaua internă a respectivei companii, permiţându-le atacatorilor să-i supravegheze video pe angajaţi. Odată ce învăţau operaţiunile băncii, hackerii mutau bani în conturi false fără să dea de bănuit, ba chiar programau bancomatele să elibereze bani la anumite ore.
În acest context, şeful Casei Albe a făcut un apel către companiile din domeniu şi autorităţi, a căror colaborare ar putea combate atacurile cibernetice de orice fel.
„Guvernul trebuie să fie capabil nu doar să lucreze cu fiecare companie în parte, ci trebuie să putem face toate acele companii să colaboreze între ele. Este suficient să fie un element slab, acesta este un factor care face ca această situaţie să fie o adevărată provocare”, a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.
Giganţii IT sunt sceptici la o astfel de cooperare cu guvernele, mai ales după uriaşul scandal de spionaj provocat de Edward Snowden. Fostul colaborator al CIA a fugit în Rusia după ce a dezvăluit cum guvernul american spionează nu doar cetăţenii din Statele Unite, ci şi restul lumii.