Decizii în PNL: Senatorii vor vota cererile justiţiei la vedere. Cine nu respectă decizia, va fi sancţionat

Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au anunţat, la capătul unei întrevederi cu senatorii partidului, că aceştia vor vota viitoarele solicitări venite din partea justiţiei cu bilele la vedere. Cei care nu vor respecta această hotărâre riscă să fie sancţionat. Decizia survine după ce săptămâna trecută senatorul Varujan Vosganian a scăpat de urmărirea penală, în urma votului dat de către colegii săi din Senat.
Filip Stan
16 feb. 2015, 15:23
Decizii în PNL: Senatorii vor vota cererile justiţiei la vedere. Cine nu respectă decizia, va fi sancţionat

S-a decis foarte clar că indiferent care va fi solicitarea venită, indiferent pentru ce senator va veni o eventuală solicitare, votul pe care grupul senatorial al PNL îl va da va fi în favoarea acestei solicitări (…) Votul va fi categoric la vedere. Asta s-a decis foarte clar. La Camera Deputaţilor acestă decizie a fost aplicată deja. Nu cred că va mai exista vreun derapaj”, a declarat Alina Gorghiu la capătul întâlnirii cu senatorii.

Pe de altă parte, Gorghiu a spus că nu vor fi aplicate sancţiuni faţă de cei care l-au susţinut pe Varujan Vosganian, în condiţiile în care o mare parte a voturilor favorabile acestuia ar fi venit şi de la PSD. „Votul de spătămâna trecută nu a fost generat doar de senatorii PNL. A fost un joc pe care PSD l-a făcut de fiecare dată şi pe care ştie să-l facă, un joc antijustiţie. Asta nu înseamnă că noi am avut vreo scuză (…) Votul nu este imperativ. Nu vor exista sancţiuni”, a declarat liberala.

Pe de altă parte, Vasile Blaga anunţă că lucrurile nu vor mai fi tratate cu aceeaşi îngăduinţă pe viitor. Întrebat dacă încălcările eventuale ale deciziei de a vota la vedere solicitările venit de la procurori îi va determina pe copreşedinţii partidului să aplice sancţiuni, Blaga a răspuns: „Absolut, da. Senatul nu este instanţă de judecată. Nu stabilim vinovăţii. În al doilea rând, nu discutăm de persoane, discutăm de principii. Există prevederea că votul e secret cu bile, dar colegii au renunţat la acest drept şi vor vota la vedere.”

Senatorii au decis, joi, să nu permită urmărirea penală a senatorului Varujan Vosganian. Este a doua oară când Senatul respinge cererea procurorilor în ce-l priveşte pe liberal. La finele unui lung discurs în care şi-a apărat nevinovăţia, Vosganian a plecat de la tribună cu ochii în lacrimi. În schimb, senatorii au aprobat cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a senatorului Ion Ariton.

Senatorii au aprobat solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei, senatorul Ion Ariton.

Senatul a adoptat, cu 77 de voturi pentru și 52 de voturi împotrivă o hotărâre în acest sens.

Din totalul de 168 de senatori, doar 137 și-au exprimat votul. Opt voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Senatorii nu au permis însă urmărirea penală a lui Vosganian.
S-au înregistrat 71 de voturi împotrivă, 57 pentru, iar cinci au fost anulate. Doar 132 de senatori dintre cei 168 prezenţi şi-au exprimat votul.

Înainte de vot, Vosganian a ţinut un discurs lung în apărarea sa, afirmând că toate acţiunile sale ca ministru al Economiei au fost legale. „Deciziile au fost pur politice, cu acordul şi sprijinul Guvernului. Nu au o dimensiune penală, nu sunt infracţiuni şi nu pot constitui temei pentru o urmărire penală. Sunt decizii de politică economică”, a declarat Vosganian.

Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil, marți, cu majoritate de voturi, cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri ai Economiei Ion Ariton și Varujan Vosganian.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

De asemenea, Tiberiu Nițu a trimis Senatului și cererea DIICOT de încuviințare a începerii urmăririi penale față de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Romgaz.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Lacurile celebre din România unde scăldatul este interzis. Mulți turiști nu știu asta
Capital.ro
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja multe persoane
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Regulile drastice stabilite de Prințesa Kate. William s-a executat pe loc
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Destin tragic pentru un adolescent din Galați. Băiatul în vârstă de 16 ani și-a găsit sfârșitul în apele Siretului, după ce a plecat la scăldat cu prietenii
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Provocările Forțelor Aeriene Ucrainene în Operarea Avioanelor F-16: Lipsă de Piloți Pregătiți și Infrastructură Vulnerabilă
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume la postarea lui Iohannis despre reușita lui Popovici!