Ora de RELIGIE ÎN ŞCOLI, doar pe bază unei cereri din partea părinţilor. Termen limită: 6 martie

Participarea copiilor la ora de religie se va face dacă părinţii vor solicita în scris acest lucru. Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educației, a anunțat marți că ministerul a solicitat inspectoratelor școlare să informeze părinții că pentru organizarea orelor de religie în şcoli trebuie să depună o cerere, conform deciziei Curții Constituționale, adăugând că termenul este 6 martie.
Filip Stan
17 feb. 2015, 13:19
Ora de RELIGIE ÎN ŞCOLI, doar pe bază unei cereri din partea părinţilor. Termen limită: 6 martie

„În acest moment suntem în așteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii Educației incriminată de decizia de neconstituționalitate și ministerul va pune în practică acele prevederi. Noi am solicitat inspectoratelor școlare printr-o adresă să informeze părinții că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, așa cum spune decizia CCR. (…) Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede ca să clarificăm această situație, pe de altă parte am dori totuși să lăsăm un timp părinților, unii pot fi plecați din localitate. Există un formular pe care noi l-am transmis în care spun foarte simplu: doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie, și anume la cultul pe care și-l alege părintele /elevul. E o opțiune a părintelui”, a spus Liliana Preoteasa, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea Comisiei de învățământ despre ora de religie.

Întrebată dacă pentru anul viitor cererile se vor depune la sfârșitul acestui anului școlar, ea a spus că ministerul așteaptă decizia Parlamentului.

Liliana Preoteasa a mai anunțat că ministerul a pregătit programe școlare pentru toate cultele care au solicitat acest lucru.

În dezbaterile din Comisia de învățământ, preotul Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a spus că „este firesc ca înscrirea la orele de religie să se facă pe etape mai mari de timp”.

„Patriarhia Română cere ca înscrierea să se facă pe toată perioada școlarizării într-o unitate de învățământ (…). Curtea Constituțională a spus ceea ce avea de spus, în momentul de față respectarea acestei hotărâri revine Parlamentului. Mi se pare anormal faptul că se solicită bisericii, părinților așa neorganizat să se ducă să depună cereri pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizație. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, așa cum a spus CCR și este opțională pentru părinte și ea face parte din oferta educațională a școlilor”, a mai spus preotul Ionuț Corduneanu.

Liana Stanciu, reprezentantul Asociației părinți pentru ora de religie, a susținut că educația fără religie înseamnă școală fără suflet, neam fără Dumnezeu și fără identitate.

„Susținem îmbunătățirea calității orei de religie, dar în același timp susținem menținerea rolului și importanței acestei discipline în învățământul din România”, a subliniat Liana Stanciu.

Părintele Emil Moraru de la Arhiepiscopia Romano-catolică a precizat că tinerilor trebuie să le fie garantată posibilitatea de a-și dezvolta armonios propriile abilități fizice, morale, intelectuale și spirituale.

Citeşte şi: Profesorii de religie, plătiţi ilegal din banii statului? O asociaţie anunţă că sesizează Curtea de Conturi

Pe de altă parte, Emil Moise, cel care a sesizat CCR cu privire la ora de religie, a declarat la dezbatere că Ministrul Educației avea datoria ca, după publicarea deciziei CCR, să transmită școlilor să respecte decizia CCR.

„Hotărârea CCR a fost publicată pe 23 ianuarie. Din 23 ianuarie până astăzi nicio școală din România, din informațiile pe care le am, nu a respectat decizia CCR. Suntem într-un vid legislativ. În mod corect nu trebuia să mai intre nimeni la ora de religie, cu sau fără cerere, deloc, până când Parlamentul nu modifica legea, dar am zis că în virtutea faptului că oamenii au dreptate la libertatea religioasă să lăsam continuarea predării orei de religie cu mențiunea că trebuie respectată decizia CCR. (…) Ministrul Educației ar fi putut să lase directorii să respecte decizia CCR, care este foarte clară, numai că ministrul Educației a folosit un tertip, nici nu a lăsat lucrurile așa, nici nu și-a asumat o poziție oficială, în schimb a anunțat în mass-media că decizia Curții se aplică din septembrie. Este un caz fără precedent, decizia CCR se aplică de la data publicării”, a precizat Emil Moise, potrivit Agerpres.

La rândul său, deputatul Remus Cernea a susținut ca înscrierea la ora de religie să se facă la începutul fiecărui an școlar.

Cernea s-a declarat contrariat că în sala Comisiei de învățământ din Camera Deputaților sunt amplasate două icoane ortodoxe.

„Sunt contrariat că la această Comisie de învățământ (…) sunt amplasate două icoane ortodoxe, ceea ce din punctul meu de vedere alterează neutralitatea acestei instituții. Fie ar trebui amplasate simboluri religioase ale tuturor cultelor din România, de asemenea, ar trebui amplasat și câte un poster cu câte un ateu de marcă precum Christopher Hitchens sau Friedrich Nietzsche”, a declarat Cernea.

CITEŞTE ŞI: Copiii crescuţi, de mici, într-un mediu religios, expuşi la anumite dificultăţi

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'