ELENA UDREA, ELIBERATĂ. Fostul ministru al Turismului, mutat în arest la domiciliu VIDEO

Elena Udrea a ieşit din arestul Poliţiei Capitalei. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatei la arestarea preventivă dispusă în 11 februarie în dosarul "Microsoft", a decis ca fostul ministru al Turismului să fie plasat în arest la domiciliu. Miercuri, Elena Udrea este aşteptată la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, unde se va discuta ultima cerere DNA de arestare preventivă a sa pentru noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute".
Romania TV
17 feb. 2015, 17:07
ELENA UDREA, ELIBERATĂ. Fostul ministru al Turismului, mutat în arest la domiciliu VIDEO

Judecătorii de la ICCJ au decis trimiterea Elenei Udrea în arest la domiciliu şi au stabilit totodată o serie de interdicţii pentru deputatul PMP. Aceasta nu are voie să-i contacteze sub nici o formă pe o parte dintre cei implicaţi în dosar şi familiile lor. Este vorba de Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Dinu Pescariu şi Ana Maria Topoliceanu. De asemenea, Elena Udrea nu are voie să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală.

„Este o veste ce începe să ducă spre normalitate. Este o veste bună. Mă aşteptam să se termine cu această umilinţă a arestului preventiv (…) Argumentele s-au circumscris ideii de lipsă de probe, de inutilitatea măsurii şi de lipsă de proporţionalitate între măsură şi realitatea din dosar”, a declarat Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, la scurt timp după hotărârea ICCJ.

Striblea a precizat că, în condiţiile arestului la domiciliu, Elena Udrea va trebui să aibă acordul procurorilor pentru a merge la Parlament să-şi prezinte punctul de vedere faţă de noua cerere de arestare preventivă ce a ajuns la Comisia juridică. „Va trebui să ceară voie pentru a merge în Parlament şi cred că se va încuviinţa. Este dreptul ei să fie prezentă în faţa comisie de mâine, cât şi la plenul de luni”, a mai spus Striblea.

Elena Udrea a fost adusă, marți dimineața, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde s-a judecat contestația depusă față de arestarea sa preventivă în dosarul Microsoft. Şedinţa de judecată a durat aproximativ o oră şi jumătate. 

Potrivit România TV, Udrea a dat, în faţa judecătorilor, o declaraţie scurtă. După şedinţa de la ICCJ, Elena Udrea a fost dusă înapoi în arestul Poliţiei.

Avocatul Marius Striblea a precizat, după proces, că a depus in instanta cateva extrase din presa vremii, de dinainte de 29 ianurie a.c., care arată că deputatul si-a expus parerea cu privire la „presupusele fapte de fals in legaturi cu chitantele în afacerea lui Dorin Cocoş cu Dinu Pescariu”.

„Am vrut cu aceste înscrisuri să demonstrăm că, în mod public şi anterior obligaţiei de a nu lua legătura cu persoane din dosar, dumneaei a avut aceleasi puncte de vedere”, a precizat Striblea. 

Întrebat dacă s-a discutat in sala de judecata despre semnul facut de Elena Udrea, avocatul a infirmat. 

Întrebat la ce se aşteaptă dacă Elena Udrea va fi marţi eliberată, Striblea a răspuns: „Ne asteptam la ce-i mai rău”.

Elena Udrea a fost arestată preventiv pe 11 februarie, la cererea procurorilor DNA, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro); și spălare de bani.

Procurorii susțin că, în anul 2010, o persoană din cercul relațional al lui Dorin Cocoș, fostul ei soț, a preluat creanța aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la o bancă și că din cercetări a rezultat că preluarea acestuia a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar și a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiției ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit.

DNA: Elena Udrea, NEMULŢUMITĂ de şpaga de 900.000 de euro. Cum ajungeau banii la fostul ministru

„Astfel, în perioada aprilie — iunie 2013, Dorin Cocoș, în mod direct, precum și prin intermediul societății pe care o controlează — Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SRL, respectiv prin intermediul unor rude sau apropiați, a încheiat mai multe ‘Promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor’, având ca obiect suprafețe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presupunea că îl va dezvolta pe terenul achiziționat din creditul menționat, teren situat în București. În total, în baza promisiunilor de vânzare-cumpărare, Cocoș urma să asigure circa 2.100.000 euro din creditul preluat de persoana din cercul său relațional.

S-a stabilit, de asemenea, că, în baza unui act adițional din 28.06.2013, promitentul cumpărător, rudă a lui Dorin Cocoș, a achitat în contul creditului suma de 100.000 de euro, după ce anterior mai achitase 100.000 de euro”, susține DNA.

Preluarea creditului și încheierea promisiunilor de vânzare-cumpărare ar fi reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiției și a provenienței sumelor de bani din care se efectuau plățile aferente creditului, respectiv sumele primite cu titlu de folos necuvenit ca urmare a infracțiunilor de corupție săvârșite.

DNA cercetează cum i-a dat Elena Udrea fonduri europene lui Ion Ţiriac pentru clubul Stejarii

„Așadar, din probele administrate în cauză, rezultă că Dorin Cocoș ar fi pretins și primit, de la două persoane, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea vreme, Elena Udrea, membru al Guvernului și vicepreședinte al unui partid politic, să asigure firmelor susținute de una dintre cele două persoane încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Dorin Cocoș a pretins și primit suma de 9.000.000 euro și a disimulat proveniența și beneficiarul real al acesteia în baza înțelegerii cu Elena Udrea. Această înțelegere rezultă în mod explicit din modul de dobândire a bunurilor, din novarea creditului, din modul de partajare al acestora, precum și din probatoriul testimonial”, arată procurorii.

Citeşte şi: Elena Udrea, la un pas să rămână fără avere. DNA face verificări în vederea instituirii sechestrului

Anchetatorii au mai constatat că, în 2010, Cocoș, în baza înțelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România.

„În 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de DNA în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Elena Udrea ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 — februarie 2014”, mai spune DNA.

DNA cere din nou ARESTAREA Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, pentru TREI noi fapte de LUARE DE MITĂ

DNA precizează că, ulterior instituirii măsurii controlului judiciar, la 29 ianuarie (în legătură cu infracțiunile de spălare de bani și fals în declarații de avere), în luările de poziție publice în mass-media, Elena Udrea a făcut afirmații cu privire la acuzațiile ce i-au fost aduse, afirmații ce vizează fondul cauzei și care sunt în măsură să influențeze depozițiile lui Dorin Cocoș și ale unui martor, toate acestea în condițiile în care ea nu a dat declarații în dosarul penal.

ELENA UDREA, reacţie pe Facebook după noua cerere a DNA de arestare preventivă

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Comuna puternic industrializată din România de care s-a ales praful. Este localitatea natală a lui Nicolae Ciucă
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Noua alertă a autorităților din Germania privind contaminarea apei potabile într-o bază militară
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...