Elena Udrea şi-ar putea petrece Paştele în arest, după ce judecătorii instanţei supreme au decis prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul său.
În același dosar, instanța a prelungit arestul preventiv pentru fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana, deținută de Elena Udrea.
De asemenea, instanța a prelungit arestul la domiciliu pentru Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului) și Cornel Resmeriță (primarul municipiului Lupeni).
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la aceeași instanță.
În sală, Elena Udrea a stat alături de denunţătorii săi în dosarul Gala Bute, dar şi de cel care nu a vrut să o trădeze, Rudel Obreja. Fostul ministru nu a vrut să dea declaraţii la începutul procesului, dar au vorbit avocaţii săi.
Elena Udrea a luat cuvântul doar la finalul procesului şi a vorbit mai bine de o oră.
În același dosar, DNA a solicitat prelungirea măsurilor preventive și în cazul altor inculpaţi, respectiv arest preventiv pentru Rudel Obreja și Tudor Breazu şi arest la domiciliu pentru Ștefan Lungu și Gheorghe Nastasia.
Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul GALA BUTE pe data de 25 februarie, iar mandatul expiră pe 26 martie.
În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fost acuzată inițial de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită. Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infracțiuni de luare de mită.
CITEŞTE ŞI Ruxandra Dragomir, mesaj pe Facebook despre „postacii” Elenei Udrea
Joi, Elena Udrea a fost confruntată timp de aproape şapte ore, cu denunţătorii săi din „Gala Bute”. Procurorii DNA au aprobat solicitarea fostului ministru al Turismului, iar Elena Udrea s-a confruntat cu oamenii care iniţial i-au fost alături, iar apoi au turnat-o: Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Adrian Gărdean şi Ana Maria Topoliceanu.
CITEŞTE ŞI STENOGRAMELE confruntărilor dintre Elena Udrea şi denunţătorii săi din Dosarul Gala Bute
Procurorii DNA susțin că la Ministerul Dezvoltării Regionale nu există o condică sau o altă evidență privind prezența Elenei Udrea în sediul ministerului la data când se presupune că a primit o geantă cu 900.000 de euro de la Adrian Gărdean, prin intermediul lui Gheorghe Nastasia.
„Cu privire la prezența inculpatei Udrea Elena Gabriela în sediul ministerului la data de 06.10.2011, din relațiile comunicate de Ministerul Dezvoltării Regionale, rezultă că nu există o condică sau o altă evidență privind prezența demnitarilor. Inculpata a semnat acte și a participat la activități oficiale în zile de 5 și 7.10.2011, iar la data de 08.10.2011 s-a aflat într-o delegație în străinătate”, se arată în referatul procurorilor.
Precizarea vine după ce avocații Elenei Udrea au declarat că aceasta nu a fost în sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în ziua de 6 octombrie 2011, când se presupune că a primit o geantă cu bani de la Adrian Gărdean, intermediar fiind Gheorghe Nastasia, secretarul general al MDRT.
„La data de 06.10.2011, inculpatul Gardean Adrian şi (…..) s-au deplasat la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, având asupra lor suma de 900.000 EURO într-o geantă de voiaj de culoare neagră.
Gardean Adrian a intrat singur în clădire, accesul fiind realizat de către Nastasia Gheorghe, şi s-a deplasat la cabinetul secretarului general. Cei doi au intrat singuri într-o sală de şedinţe aflată în vecinătatea biroului, iar Gardean Adrian i-a înmânat lui Nastasia Gheorghe geanta, indicând totodată care este conţinutul acesteia. (…) Ulterior, Nastasia Gheorghe a înmânat geanta ministrului Udrea Elena Gabriela, în cabinetul acesteia, comunicându-i provenienţa şi suma care se găsea în interior, şi i-a adus la cunoştinţă înţelegerea referitoare la sponsorizarea societăţii administrate de Rudel Obreja în contul diferenţei”, se arată în referatul DNA.