În loc de mai multe scumpiri într-un an, autorităţile se gândesc să aplice o singură scumpire, într-un an. Astfel, din 1 aprilie 2015, am putea avea parte de o creştere a preţului gazelor pentru populaţie cu circa 7%. Declaraţia îi aparţine preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ.
Pentru 2016 şi 2017 sunt prognozate alte scumpiri de circa 5% în fiecare an. Potrivit calendarului de liberalizare a preţului, acesta ar urma să crească de la 53,3 lei megawatt/oră la 83 lei megawatt/oră.
În acest sens va trebui dată o Hotărâre de Guvern şi asta pentru că preţul gazelor este fixat prin act normativ până la 1 iulie.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept „abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.
Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie.
Citeşte şi Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE. Ponta: Vor creşterea preţului la gaze şi restructurări